Afganistanul este un iad pentru femei, Kabul vrea din nou lapidarea publică
alte articole
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor abia a trecut şi din Afganistan ajung ştiri tragice. Guvernul afgan studiază posibilitatea de a reintroduce "lapidarea până la moarte" în cazuri de adulter. În mod ironic, cu toate acestea, măsura s-ar aplica atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. O egalitate între sexe la care cu siguranţă nu se aştepta nimeni. Un pas înapoi, care ar întoarce ţara în epoca talibană, a cărei guvernări de la Kabul începută în 1996 s-a încheiat în 2001, când talibanii au fost expulzaţi odată cu începerea operaţiunii internaţionale Enduring Freedom, condusă de Statele Unite ale Americii.
Proiectul reformei codului penal, predat Ministerului de Justiţie de către o comisie specială, a dat naştere la proteste ale organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, în primul rând Human Rights Watch (HRW) care a făcut apel la guvernul de la Kabul şi la ţările care îl ajută financiar "să împiedice restaurarea unei măsuri care ar reinstaura legile afgane de acum 12 ani când talibanii se aflau la putere". Conform propunerii, în cazul în care un bărbat şi o femeie au relaţii sexuale în afara căsătoriei pot fi condamnaţi la moarte prin lapidare într-un loc public, în conformitate cu Sharia, sau legea islamică. Pedeapsa s-ar aplica, a declarat Brad Adams, directorul de la Human Rights Watch din Asia, "în cazul în care una dintre cele două persoane implicate ar fi căsătorită". În absenţa unor situaţii de căsătorie, cei responsabili pentru "crimă morală" ar putea fi condamnaţi să primească 100 de lovituri de bici.
Dar Abdul Raouf Brahawee, directorul biroului legislativ al ministerului care lucrează pentru reforma justiţiei a apărat propunerea sa: "Nu este nimic neobişnuit - a spus pentru Wall Street Journal - Acest lucru este prevăzut în Sharia".
În acest fel Afganistanul se îndreaptă spre fatidicul 2014 (când va avea loc retragerea completă a trupelor străine), privind înapoi. "Lapidarea are o mare semnificaţie simbolică în această ţară, este aproape marca talibanilor", a spus WSJ Heather Barr de la Human Rights Watch. Şi nu este singurul semn că se revine la trecut: propunerea, spune Barr, este parte a unui plan mai larg de a "demonta" drepturile femeilor protejate (pe hârtie) de Constituţie. Plan care include o iniţiativă legislativă recentă introdusă în Parlament pentru a dilua legea privind violenţa împotriva femeilor.
Adevărul este că, în ciuda micilor progrese înregistrate de la căderea regimului taliban în urmă cu 12 ani, drepturile femeilor în Afganistan au mari dificultăţi de a fi recunoscute. În luna mai, Parlamentul a respins o lege împotriva violenţei sexuale din cauza opoziţiei partidelor mai conservatoare care au considerat că este contrară cu Sharia.
Multe şi triste sunt vicisitudinile femeilor din Afganistan. Un caz care a făcut înconjurul lumii provocând indignarea şi oroarea unanimă este cel al lui Sahar Gul, o mireasă copil adusă în pragul morţii de soţul ei şi de unele rude deoarece a refuzat să se prostitueze. Fetei, care, la acel moment avea doar 15 ani, nu i s-a mai făcut niciodată dreptate. Torţionarii săi au fost eliberaţi în iulie, deoarece au fost găsiţi vinovaţi doar de "violenţă în familie". Conform unui raport al Naţiunilor Unite femeile afgane sunt tratate mai rău ca vitele, iar cele care se adresează poliţiei sunt supuse la ulterioare abuzuri, printre care violuri şi bătăi, înainte să fie redate familiei şi apoi uitate.