Iran: Explozia consumului de cosmetice contrafăcute în rândul adolescenţilor îngrijorează regimul

(photos.com)

Potrivit unui studiu efectuat de "Development of Market Engineering", în fiecare an femeile iraniene cumpără produse de înfrumuseţare în valoare de 2 miliarde de dolari. Ali-Akbar Sayari, subsecretar în Ministerul Sănătăţii, declară: "triunghiul de înfrumuseţare, format din saloane, cluburi de body-building şi TV prin satelit, îi împinge pe tineri să consume stupefiante".

În Iran, industria de produse cosmetice trece printr-o perioadă de creştere puternică, cele care contribuie la aceasta fiind adolescentele. Acest fapt a fost relevat de studii de piaţă efectuate în Republica Islamică Iran şi făcute publice de către al-Monitor care arată că în Orientul Mijlociu iranienii utilizează cele mai multe produse de înfrumuseţare, după saudiţi, şi acest fenomen se datorează, în special, fetelor între 15 şi 19 ani.

Cererea de pe piaţa internă a condus la creşterea importurilor de produse cosmetice care provin în special din Tailanda, China şi Turcia, unde companii de dimensiuni diferite se axează pe exportul spre Iran, protejându-se în acelaşi timp prin aplicarea unor etichete false. Adesea, aceste produse contrafăcute provoacă efecte adverse asupra pielii femeilor, determinându-le să recurgă la tratament medical.

Analistul pieţei iraniene, Saied Samadi, a publicat recent un studiu în revista "Development of Market Engineering" prin care relatează că în fiecare an, femeile iraniene cu vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani cumpără produse cosmetice în valoare de 2 miliarde de dolari sau mai precis, o treime din totalul celor vândute în întreg Orientul Mijlociu. Este vorba de o tendinţă generală care suscită îngrijorare la Teheran, până în punctul de a-l determina pe subsecretarul în Ministerul Sănătăţii, Ali-Akbar Sayyari, să declare că "triunghiul de înfrumuseţare format din saloane, cluburi de body-building şi TV prin satelit, îi împinge pe tineri să consume stupefiante".

Pe pieţele internaţionale există multe alte produse, care, deşi sunt mai ieftine, au de cele mai multe ori o calitate îndoielnică, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

Pe pieţele din China, de exemplu, pot fi găsite versiuni contrafăcute ale oricărui tip de produs: există magazine cu falsuri de lux, electronice, bunuri de uz casnic, produse alimentare şi băuturi, certificate, documente oficiale, chitanţe, tricouri de fotbal şi chiar produse Apple falsificate.

Corupţia, lipsa moralităţii şi a eticii profesionale în China modernă, sunt mult prea răspândite. Fie că este vorba despre plumb în pasta de dinţi, anvelope care nu sunt sigure, sau cereale contaminate cu metale grele, multe produse fabricate în China nu sunt sigure, din cauza corupţiei şi a poluării.

Problema securităţii produselor din China constituie una dintre cele mai îngrijorătoare din lume, autorităţile chineze nefiind în stare s-o rezolve. Această problemă a trecut graniţa, s-a extins până în Orientul Mijlociu şi îngrijorează acum Iranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură