Un oficial chinez face declaraţii despre adevăratul măcel din Piaţa Tiananmen

Noi documente ilustrează infamiile de care este capabil un Partid Comunist ce nu înţelege mersul istoriei şi se încăpăţânează să masacreze populaţii civile pentru a-şi asigura existenţa cu orice preţ. Orice asemănări cu evenimentele din Decembrie 1989 nu sunt, în niciun caz, o coincidenţă.
Soldaţii Armatei de Eliberare a Poporului sărind peste o barieră în Piaţa Tiananmen din centrul Beijingului, 4 iunie 1989, ȋn timpul mişcării studenţeşti pro-democraţie. (Thomas Cheng / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
31.12.2017

Aflat în Beijing atunci când Partidul Comunist Chinez a trimis tancuri în Piaţa Tiananmen pentru a opri protestele conduse de studenţi, ambasadorul Marii Britanii, Alan Donald, a trimis telegrame la biroul afacerilor externe pe 5 iunie, la o zi după masacru.

El a spus că o persoană - al cărei nume nu a fost dezvăluit - a transmis informaţia primită de la un membru al Consiliului de Stat a cărui identitate a rămas, de asemenea, anonimă.

Documentele Arhivelor Naţionale Britanice din Londra au fost desecretizate în octombrie şi au fost obţinute de site-ul de ştiri HK01.

Estimările privind numărul de victime ale represiunii protestelor pro-democratice din Piaţa Tiananmen din 4 iunie 1989 variază foarte mult faţă de varianta muşamalizată dar "oficială" - lucru previzibil pentru toate regimurile comuniste - însă şocante sunt mărturiile şi detaliile evenimentelor.

O cifră a victimelor evenimentelor, vehiculată pe scară largă, este cea anunţată de Societatea Crucii Roşii din China, în cursul zilei de 4 iunie, care estima 2.700 de morţi.

La 30 iunie 1989, primarul din Beijing, Chen Xitong, a declarat că au murit 200 de persoane, dintre care 36 studenţi, iar 3.000 de civili ar fi fost răniţi.

În 2014, Next Magazine a relatat despre dosarele desecretizate ale Casei Albe, care estimau că 10.454 de persoane ar fi fost ucise şi alte 40.000 au fost rănite. Documentele citau informaţii interne provenite de la sediul guvernului/Partidului din Zhongnanhai, ce fuseseră transmise americanilor prin surse din interiorul structurilor de impunere a legii marţiale.

"Sălbatici"

Potrivit sursei lui Donald, militarii care au comis "atrocităţile" - făceau parte din Armata a 27-a din provincia Shaanxi, care era "60% analfabetă", astfel că aceştia erau cunoscuţi ca "primitivi" în interiorul armatei chineze.

Sursa nota că la acel moment, comandantul Armatei a 27-a era Yang Zhenhua, nepotul lui Yang Shangkun, preşedintele Chinei.

"[Armata a 27-a] nu a avut acces la ştiri timp de zece zile. Li s-a spus că vor participa la un exerciţiu militar, iar apoi va fi făcut un film TV din exerciţiul lor, amănunt care i-a entuziasmat", a scris Donald.

Documentul a arătat că operaţiunea din noaptea de 3 iunie a avut loc în patru etape, şi a avut loc împreună cu alte trupe din regiunea militară Shenyang (SMR), însă demonstranţii au făcut faţă primelor trei atacuri.

"Transportatoarele blindate ale Armatei (APC) au deschis focul asupra mulţimii (compusă atât din civili, cât şi din soldaţi, ai altor unităţi), înainte de a trece peste ei cu APC-urile".

"Rămăşiţe umane strânse cu buldozerul"

Documentul a arătat că trupele SMR au separat studenţii de rezidenţii locali la sosirea în Piaţa Tiananmen.

"Studenţilor li s-a dat de înţeles că li s-a oferit o oră să părăsească terenul, dar APC-urile au atacat numai după cinci minute. Studenţii şi-au unit braţele, dar au fost seceraţi. APC-urile au trecut peste cadavre de mai multe ori pentru a le face "plăcintă". Rămăşiţele umane au fost îndepărtate cu buldozere. Resturile au fost incinerate şi aruncate apoi în canalizare".

Asemănarea cu procedeele folosite în România anului 1989 şi 1990 este izbitoare, dosarele fiind presărate cu detalii oribile despre masacru.

"Armata 27 a ordonat ca nimeni să nu fie cruţat şi a împuşcat inclusiv soldaţi răniţi aflaţi în dispozitiv".

"Patru studente rănite au implorat să le fie cruţată viaţa, dar au fost sfârtecate de baionete. O fetiţă de 3 ani a fost rănită, iar mama ei a fost împuşcată în timp ce încerca să-i sară în ajutor împreună cu alte şase persoane. 1000 de supravieţuitori au fost informaţi că ar putea scăpa prin zona Zhengyi Lu, dar au fost apoi seceraţi din poziţiile special pregătite".

"S-a tras asupra ambulanţelor armatei care au încercat să ofere ajutor şi asupra ambulanţei Spitalului Sino-Japonez. Cu personalul medical ucis, un şofer rănit a încercat să riposteze atacatorilor, dar a fost sfârtecat în bucăţi de o armă anti-tanc. În atacurile ulterioare, APC-urile au prins camioanele SMR, le-au răsturnat şi au trecut peste trupe. În timpul atacului, un ofiţer al Armatei 27 a fost împuşcat mortal de propriile trupe, aparent pentru că a şovăit. Soldaţii au explicat că ar fi fost împuşcaţi dacă nu ar fi tras în ofiţer.

Sursa lui Donald continuă spunând că armata chineză a folosit un glonţ interzis de legislaţia internaţională. "Armata 27 folosea gloanţe dum-dum. Lunetişti ai Armatei 27 au împuşcat mulţi civili pe balcoane, pe străzi etc. Spitalele din Beijing au primit ordin să accepte doar victime ale forţelor de securitate."

Donald a citat, de asemenea, că sursa sa ar fi afirmat că "unii membri ai Consiliului de Stat consideră că războiul civil este iminent".

Partidul Comunist ca floarea: "nu a existat masacru"

Un alt document a declarat că Ministerul Apărării din China a invitat ataşaţii militari aflaţi în China la o şedintă pe 28 iulie, pentru a da explicaţii oficiale referitoare la evenimentele din 4 iunie.

Ataşaţii americani şi francezi nu au fost invitaţi, iar ataşatul japonez a refuzat, lăsând astfel doar ataşaţii canadieni şi britanici să reprezinte Occidentul la briefing.

Li Zhiyun, şeful politic al Armatei 38, a declarat în cadrul şedinţei că armata nu a împuşcat pe nimeni, iar cele 200 de decese au fost cauzate de "gloanţe rătăcite".

Logica cu care s-a apărat oficialul Partidului Comunist Chinez era ridicolă:

"Dacă peste 200 de persoane pot fi ucise într-un accident aviatic, cum poate cineva să pretindă că Armata de Eliberare Populară a masacrat poporul?", a spus el. "În orice caz, majoritatea morţilor au fost cei care au încercat să răstoarne guvernul".

El a susţinut că incendiile din Piaţă, înainte de curăţarea ei, au fost cauzate de bande ilegale care ardeau documente şi că după aceea soldaţii tineri doar au incinerat gunoiul din piaţă.

"Nimeni nu a fost ucis sau rănit în Tiananmen. Nimeni din China nu poate veni să depună mărturie că au fost ucişi oameni în Tiananmen".

Documentul a înregistrat, de asemenea, că Li s-a cutremurat la faimosul film "Omul Tanc".

"Uitaţi-vă la aşa-numita vitejie a acestui om", a spus oficialul chinez.

Documentul a mai notat:" Am fost apoi chestionaţi dacă avem întrebări. Nu a fost nicio întrebare. După o lungă tăcere, am fost invitaţi la cocktailuri, dar eu am refuzat, ca mulţi alţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor