Un nou scandal politic: Codul insolvenţei, adoptat. PNL şi PDL anunţă că vor ataca la CCR

Palatul Parlamentului
Palatul Parlamentului (Epoch Times România)

Codul Insolvenţei a fost aprobat, marţi, în Parlament, decizie care a stârnit indignarea celor de la PNL şi PDL care au anunţat că vor ataca Codul la Curtea Constituţională, separat. Aceştia denunţă viteza cu care deputaţii actualei Puteri vor adoptarea sa fără dezbatere, în ciuda faptului că are aproximativ 300 de pagini.

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost votat în Camera Deputaţilor, care este şi camera decizională pentru această iniţiativă legislativă.

„Dragi prieteni, în Camera Deputaţilor s-a dus o nouă luptă împotriva unui grav abuz. În discuţie a fost legea insolvenţei, o lege importantă şi necesară pentru România. Însă actuala majoritate a forţat adoptarea acesteia fără o dezbatere reală, iar deficienţele semnalate nu au fost tratate cu seriozitate. Deşi au fost mai multe luări de cuvânt care au atras atenţia asupra problemelor pe care noua lege le va genera, deputaţii nu au primit Raportul Comisiei Juridice pentru a putea vota în cunoştinţă de cauză şi a avea toate documentele necesare în faţa ochilor. Raportul a ajuns în plen spre finalul şedinţei. A fost printat în câteva exemplare şi dat exclusiv liderilor de grup şi preşedintelui Camerei, dl. Valeriu Zgonea. Ceilalţi deputaţi nu aveau Raportul aşadar votul şi opinia lor nu se putea fonda pe nimic. Am atras atenţia de la microfon asupra acestui lucru. În cele din urmă Raportul a fost postat pe site în timpul şedinţei, după luarea mea de cuvânt pe această temă. Când l-am văzut am cerut din nou cuvântul: Raportul avea 372 de pagini! Am "mulţumit" că a fost postat arătând însă că nu avem cum să îl citim şi să ne formăm o părere şi o intenţie de vot”, a povestit deputatul independent Remus Cernea.

Acesta a explicat că votul în plenul Parlamentului este capătul unui proces de consultare publică şi de dezbatere care ar trebui să ducă la luarea unei decizii, pe cât posibil, în cunoştinţă de cauză, or, dacă nu sunt create condiţiile minime pentru parlamentari ca ei să poată consulta documentele necesare în privinţa unei legi, atunci votul de conştiinţă dispare iar deputaţii devin complet dependenţi de indicaţiile liderilor de grup.

„Dar asta afectează în substanţa ei democraţia, pentru că întregul proces democratic de luare a deciziilor este afectat grav... Respectul faţă de instituţia parlamentului se dovedeşte şi prin respectul acordat procedurilor iar eu atrag atenţia de mult timp că acestea sunt încălcate sistematic în Camera Deputaţilor”, a adăugat Remus Cernea.

Potrivit Realitatea, specialiştii din domeniu susţin că deşi noul Cod al insolvenţei nu mai permite Fiscului să trimită firmele în faliment după cum doreşte, Fiscul are în continuare întâietate la recuperarea creanţelor de la firmele care intră în insolvenţă. Şeful Fiscului Gelu Diaconu este de părere că noua iniţiativă legislativă favorizează firmele cu probleme şi pe specialiştii din domeniu. Noul cod se va aplica doar firmelor care intră în insolvenţă de acum înainte.

Noul Cod al Insolvenţei a fost realizat cu ajutorul experţilor de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional care au urmărit alinierea ţării noastre cu reglementările Uniunii Europene în materie de insolvenţe. Specialiştii au vrut ca ANAF-ul să devină mult mai flexibil în relaţia cu firmele care intră în insolvenţă, însă ceea ce s-a reuşit este că Fiscul nu mai poate respinge după bunul plac planul de reorganizare judiciară a firmelor, respectiv să le trimită direct în faliment.

Mai mult, chiar dacă în toate statele UE, prioritate la plata creanţelor o au cele către sistemul de pensii şi de asigurări sociale, în ţara noastră, Fiscul rămâne pe prima poziţie. Totodată, potrivit noului Cod, Fiscul are şi un termen de graţie de 60 zile în faţa tuturor creditorilor pentru a-şi recupera creanţa.

Aceste prevederi nu îl mulţumesc însă pe şeful Fiscului, care este de părere că aceste noi prevederi sunt în dezavantajul bugetului de stat: "Păi avem doi câştigători. Debitorul, care e, de cele mai multe ori, de rea credinţă. Al doilea câştigător e practicianul în insolvenţă. O să spun un lucru care-i poate deranja pe mulţi: Vocea practicienilor în insolvenţă se aude mai tare decât vocea ANAF. Proiectul Codului în forma în care se conturează azi e făcut în detrimentul bugetului. Iar asta va avea consecinţe incalculabile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie