Trustul lui Dan Voiculescu porneşte o "cruciadă" împotriva şefului ANI

Dan Voiculescu
Dan Voiculescu (Epoch Times România)

Jurnalul Naţional, publicaţie aparţinând lui Dan "Felix" Voiculescu, titular al unei condamnări la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupţie, a început o campanie de strângere de semnături pentru demiterea lui Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), informează Antena 3, post aparţinând aceluiaşi Dan Voiculescu ante-menţionat.

Catalogându-l pe preşedintele ANI o "întruchipare “strălucită” a băsismului agresiv," care "a atins limita cea mai de sus a servilismului politic", Jurnalul Naţional cere demiterea acestuia, acuzându-l de "demolare civică a cetăţeanului Mircea Diaconu."

Reamintim că saga candidaturii "cetăţeanului" Mircea Diaconu, susţinută de Antena 3, a început pe 19 martie, când actorul şi-a dat demisia din PNL, după ce, în urma avertismetului ANI, care arăta că Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European, partidul l-a scos de pe listele sale de candidaţi. Actorul fusese declarat incompatibil în 2011, deoarece a deţinut concomitent funcţiile de senator şi director al Teatrului Nottara, instituţie de stat. Ulterior, în iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a menţinut această decizie, consecinţa fiind că lui Mircea Diaconu i-a fost interzis să ocupe funcţii publice timp de trei ani, respectiv până în iunie 2015.

Odată demisionat, Diaconu şi-a lansat candidatura la Antena 3 şi cu ajutorul postului TV a strâns cele peste o sută de mii de semnături necesare şi le-a depus la Biroul Electoral Central (BEC).

Cum Diaconu avea, conform ÎCCJ, interdicţie să ocupe o funcţie publică, BEC i-a respins candidatura, decizia fiind atacată în instanţă de actor, care, finalmente, a câştigat, Tribunalul Bucureşti invocând că textul legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice este neclar. Interpretând legea, magistraţii au considerat că Diaconu nu mai este eligibil 3 ani de zile pentru funcţia de senator, dar că poate candida la alegerile pentru Bruxelles.

În opinia ANI, validarea candidaturii lui Mircea Diaconu este de natură să încalce principiile supremaţiei interesului public şi integrităţii în exercitarea funcţiei publice şi creează precedente periculoase pentru alţi incompatibili care, în virtutea cazului Diaconu, şi-ar propune să acceseze demnităţi publice şi ei. În consecinţă, ANI a atacat decizia la Curtea de Apel Bucureşti şi a pierdut, "motiv" pentru ca Jurnalul Naţional şi Antena 3 să ceară demisia lui Horia Georgescu, în termeni precum "falangă băsistă, stimulată de Monica Macovei" care "a pompat continuu în prestigiul ANI pentru a folosi selectiv prerogativele acesteia în lupta politică."

"În ultimii ani Georgescu a transformat Agenţia Naţională de Integritate într-o instituţie de represiune împotriva adversarilor politici ai regimului Băsescu", acuză Jurnalul lui Voiculescu, cerând demisia sau demiterea lui.

Reamintim că Horia Georgescu a fost, alături de jurnaliştii oneşti şi de nume respectate, precum Andrei Pleşu, una dintre ţintele predilecte ale campaniilor de denigrare Antena 3, realizatori precum Badea şi Gâdea întrecându-se în calomnii şi insulte la adresa lui. La finele lui 2013, şeful ANI a câştigat un proces intentat împotriva realizatorului TV Mircea Badea, care afirmase pe post că "ANI este o instituţie dirijată politic cu rezultate nesatisfăcătoare."

Instanţa i-a dat câştig de cauză lui Georgescu, prin decizie definitivă, obligându-l pe realizatorul Antenelor să plătească daune morale în valoare de 5.000 de euro şi să-şi ceară scuze public pentru jignirile pe care le-a proferat.