"Un nou record": 232 de jurnalişti închişi în întreaga lume în 2012
Un grup proeminent de monitorizare a mass-mediei a declarat în raportul său anual privind libertatea presei că un număr "record" de jurnalişti au fost închişi în întreaga lume anul trecut.
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ) a estimat că 232 jurnalişti au fost închişi până pe 1 decembrie 2012. Cifra reprezintă o creştere cu 53 de arestări faţă de 2011.
Această creştere a numărului de jurnalişti închişi se datorează în parte "utilizării pe scară largă a acuzaţiilor de terorism şi alte infracţiuni antistatale adresate contra reporterilor şi redactorilor critici", a declarat miercuri grupul de monitorizare cu sediul la New York.
Acesta a spus că China, Iran şi Turcia ocupă primele locuri în topul ţărilor care au încarcerat cei mai mulţi jurnalişti, în aceste ţări crescând cifra globală a detenţiilor. Cifra de anul trecut a spulberat recordul anterior de 185, care a fost înregistrat în 1996.
"Cele trei naţiuni, primii temniceri mondiali ai jurnaliştilor, au utilizat legi vagi antistatale pentru a reduce la tăcere divergenţele politice, inclusiv cele exprimate de minorităţile etnice", a precizat CPJ.
Grupul a adăugat că "acuzaţiile antistatale cum ar fi terorismul, trădarea şi subversiunea au fost acuzaţiile cele mai frecvente aduse împotriva jurnaliştilor" şi că peste 132 de jurnalişti au fost închişi la nivel mondial pentru astfel de acuzaţii.
Siria, o ţară răvăşită de război civil, şi naţiunea est-africană Eritreea au închis fiecare un număr foarte mare de jurnalişti, a relatat CPJ. Numeroşi jurnalişti din cele două ţări sunt ţinuţi în centre secrete, fără ca vreun fel de acuzaţii oficiale publice să fi fost aduse împotriva lor, în timp ce Eritreea a fost descrisă de grup drept "agresorul cel mai rău în ce priveşte procesele echitabile".
Următoarele cinci ţări care au arestat anul trecut cei mai mulţi jurnalişti au fost Vietnam, Azerbaidjan, Etiopia, Uzbekistan şi Arabia Saudită, a declarat grupul.
Luna trecută, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a raportat că 121 jurnalişti au fost ucişi în toată lumea în 2012, marcând unul din cei mai sângeroşi ani pentru lucrătorii mass-media. Conflictul din Siria a crescut numărul deceselor jurnaliştilor.
Grupul a dat vina pentru creşterea numărului de decese pe lipsa de acţiune din partea guvernelor lumii şi a Naţiunilor Unite, spunând că puterile mondiale exprimă doar banalităţi în loc să întreprindă acţiuni concrete pentru a reduce decesele jurnaliştilor.
"Nu este de mirare că numărul foarte mare de jurnalişti ucişi a devenit o trăsătură constantă în ultimul deceniu, când reacţia obişnuită din partea guvernelor şi Naţiunilor Unite a fost doar de exprimare a câtorva cuvinte de condamnare, de efectuare a unei anchete sumare şi de ridicare din umeri cu indiferenţă" a declarat Jim Boumelha, şeful FIJ, luna trecută.