Un nou motiv să începem antrenamentele fizice

Exerciţii lente precum înotul pot ajuta încheieturile afectate de artrită (prin bunăvoinţa Arthritis Research UK)
Kyrill Belan
16.02.2014

Dacă tot căutaţi în ultima vreme un motiv serios să scăpaţi de ciclul nesfârşit de alternări casă-serviciu şi să ajungeţi în sfârşit la sala de sport, vă propunem un argument profund ştiinţific: cercetătorii americani au demonstrat în mod repetat că antrenamentele sportive ne oferă o protecţie reală împotriva cancerului şi ne sporesc speranţa de viaţă.

Oamenii de ştiinţă vorbesc, de mult timp deja, despre existenţa unei interdependenţe puternice dintre o activitate fizică regulată şi profilaxia cancerului, atât în cazul bărbaţilor cât şi în cel al femeilor. Mai mult decât atât, antrenamentele fizice pot fi de mare folos chiar şi persoanelor care au avut de suferit de pe urma cancerului.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loyola a stabilit că exerciţiile fizice sunt în stare să diminueze considerabil riscul de deces la persoanele care au fost bolnave de cancer. Specialiştii au ajuns la această concluzie după ce au analizat chestionarele completate în 1988 de către absolvenţii de Harvard din promoţiile anilor 1916-1950.

S-a demonstrat că oamenii care au reuşit să ardă 12.600 de calorii pe săptămână (adică în medie, 1.800 kilocalorii pe zi) au avut cu 48% mai puţine şanse să moară de orice boală, comparativ cu cei care au ars mai puţin de 2.100 de kilocalorii pe săptămână (o medie de 300 de klcal pe zi). Aceştia au avut, de asemenea, un risc cu 38% mai mic de deces din cauza recidivării cancerului şi o probabilitate de deces cu 49% mai mică din cauza bolilor cardiovasculare.

În contextul celor spuse, apare evident o întrebare practică - cum să ardem 12.600 de calorii într-o săptămână? În realitate, s-a constatat că nu este necesar să facem tururi necontenite cu bicicleta prin tot oraşul. Este mult mai simplu: o persoană cu o constituţie fizică medie are nevoie să se antreneze cinci zile pe săptămână, timp de 30 de minute pe zi, pentru a atinge acest deziderat.

Bineînţeles, studiul realizat de specialiştii americani constituie doar o mică parte din multe alte cercetări pertinente în domeniul respectiv. O activitate fizică regulată este absolut indispensabilă pentru existenţa fiinţei umane - aşa a fost timp de milenii. În ziua de azi, însă, majoritatea dintre noi avem propriul mijloc de transport, suntem prea ocupaţi cu tot felul de activităţi şi ignorăm cu desăvârşire frecventarea sălii de fitness sau a piscinei. Totuşi, dacă vrem să avem un corp cu adevărat sănătos, trebuie neapărat să rezervăm zilnic cel puţin 30 de minute pentru diferite antrenamente fizice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor