Opt din zece persoane care urmează o dietă eşuează

Un studiu realizat la solicitarea Societăţii Spaniole pentru Studierea Obezităţii (Seedo) a relevat că participanţii care au urmat o dietă timp de cinci luni au încercat să piardă în medie zece kilograme.
(photos.com)
Epoch Times România
13.02.2014

Un studiu realizat la solicitarea Societăţii Spaniole pentru Studierea Obezităţii (Seedo) a relevat că participanţii care au urmat o dietă timp de cinci luni au încercat să piardă în medie zece kilograme. Datele invită însă la o reflecţie: peste 80,5% dintre ei nu au reuşit să ducă până la capăt dieta, informează joi agenţia EFE.

Vicepreşedintele Seedo, Albert Goday, a explicat, la prezentarea studiului, care sunt motivele acestui eşec. Goday a precizat că obezitatea este o boală cronică ce implică obiceiuri de viaţă care s-au instalat în timp. În multe cazuri este greu de respectat un regim de viaţă sănătos, pentru că, odată ce s-a scăzut în greutate, se revine la vechile obiceiuri.

Nutriţionista Carmen Pardos a subliniat că, pentru ca o dietă să aibă succes, trebuie mai întâi consultat un specialist. De abia apoi trebuie urmat un regim adecvat, însoţit de exerciţii fizice. Ea a avertizat totuşi că nu există o dietă ideală. Iar recomandările ei sunt evidente. Studiul realizat de Seedo a relevat că 61 din 100 de persoane chestionate au admis că au ţinut un regim fără să consulte înainte un specialist (nutriţionist, medic) pentru a vedea ce dietă trebuie să urmeze.

Şi alte studii au demonstrat că printre motivele eşecului unui regim se află faptul că s-a recurs la diete inadecvate - sau 'miracol' -, care nu au dat rezultatele scontate, astfel încât până la urmă persoana se descurajează şi nu mai face eforturi, în lipsa rezultatelor.

Un alt aspect ce trebuie avut în vedere este că, în majoritatea cazurilor, dietele sunt slab nutritive, iar senzaţia de foame nu dispare. Creierul este cel care dictează stomacului, de aceea aspectele psihologice sunt determinante. Raportul Seedo notează că 79% din persoanele supraponderale au suferit de un dezechilibru emoţional, în timp ce 65% şi-au găsit cu greu un loc de muncă. Pe de altă parte, 70% sunt de părere că starea de spirit este factorul care contribuie cel mai mult asupra scăderii în greutate.

În ce priveşte aspectele psihologice, raportul are în vedere şi nivelul de satisfacţie pe care îl are sau nu o persoană despre ea însăşi. La acest punct, există un procent ridicat de populaţie care asigură că nu este mulţumită de greutatea pe care o are (trei sferturi dintre cei chestionaţi). Insatisfacţia faţă de propria greutate este principalul motiv pentru care se urmează o dietă.

Studiul Seedo a încercat să stabilească principalele motivaţii care stau la baza pierderii în greutate, sau factorii asociaţi creşterii în greutate, pentru a da sfaturi pentru o viaţă sănătoasă. Circa 34 % dintre cei chestionaţi au spus că se cântăresc o dată pe săptămână. Potrivit nutriţionistei Carmen Pardos, nu este nevoie ca greutatea să fie controlată atât de des. Este suficient, în opinia sa, să fie verificată o dată pe lună. Un factor important este ca nimeni să nu urmeze o dietă după capul său, conchide experta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor