Drumul cu maşina spre Thassos - Grecia

Drumul cu maşina spre Thassos
Drumul cu maşina spre Thassos (Facebook)

Cu unele dintre cele mai frumoase plaje din Europa, Grecia este o destinaţie atractivă pentru români, atât pentru peisaje, cât şi pentru cultura şi istoria sa.

Românii care plecau până acum în vacanţă cu maşina spre Grecia alegeau, de cele mai multe ori, ruta Sofia - Promachonas. Acesta era însă un drum lung, iar şoferii erau nevoiţi fie să treacă prin capitala bulgară, un oraş destul de aglomerat, fie să o ocolească, centura acesteia nefiind foarte bună. Punctul de frontieră de la Makaza, deschis de curând, scurtează mult drumul din România spre nordul Greciei. Drumul de opt ore are o lungime totală de 556 de kilometri şi trece prin localităţile Ruse, Byala, Veliko Târnovo, Gurkovo, Maglizh, Tulovo, Stara Zagora, Dimitrovgrad, Haskovo, Nimfea şi Komotoni. Graţie noii posibilităţi de traversare a Bulgariei se scurtează mai bine de 200 de kilometri de mers.

Drumul cu maşina spre Thassos. Traseul prin Makaza

Traseul prin Makaza este foarte uşor, dar există şi un dezavantaj: la punctul de trecere există un singur ghişeu şi se pot forma cozi de maşini chiar şi de 2 ore.

Se merge pe drumul E 85 care trece prin localităţile Ruse – Biala – Veliko Tărnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali- Makaza – Komotini – Keramoti.

Traseul este impecabil şi este recomandat tuturor turiştilor: începători, familii cu copii, şoferi avansaţi, etc.

Odată ajunşi în oraşul Komotoni, aflat la 12 kilometri de graniţă, şoferii trebuie să intre pe autostrada Egnatia Odos.

Drumul cu maşina spre Thassos.Taxe drum Bucureşti - Thassos

Pod Giurgiu – Ruse: 3 € dus – 2 € întors

Vinieta Bulgaria: 5 € sau 10 leva (13 € sau 26 de leva pentru o lună sau 34 € sau 67 de leva pentru un an). Este important să nu uitaţi de vinieta pentru Bulgaria, amenzile fiind usturătoare. Aceasta se poate achiziţiona din apropierea vămii Ruse sau de la unele benzinării.

În Grecia nu trebuie să va faceţi griji deoarece grecii nu percep taxă pentru vinietă, în schimb taxează folosirea autostrăzilor. În ceea ce priveşte benzina, este recomandat să faceţi plinul în ultimul oraş înainte de vama cu Grecia (Kardzhali, 45 km de graniţă, unde veţi găsi benzinărie OMV), în Bulgaria preţul pentru un litru de benzină fiind mai mic decât în Grecia.

Vacanţă frumoasă şi călătorie plăcută!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură