Insulele din Marea Marmara - destinaţii turistice preferate

Turiştii aflaţi în capitala istorică a Turciei, Istanbul, în timpul sezonului de vară, nu ar trebui să rateze şansa de a vizita insulele din Marea Marmara situate la aproximativ 20 de km sud-est de partea veche a oraşului şi intrarea de sud a Bosforului, şi la câţiva km de ţărmul Bostanci de pe partea anatoliană.
Simona Milea
01.07.2015

Turiştii aflaţi în capitala istorică a Turciei, Istanbul, în timpul sezonului de vară, au şansa de a vizita insulele din Marea Marmara situate la aproximativ 20 de km sud-est de partea veche a oraşului şi intrarea de sud a Bosforului, şi la câţiva km de ţărmul Bostanci de pe partea anatoliană.

Lanţul insular cuprinde două grupuri importante: Insulele Principilor, un arhipeleag format din 9 insule de diverse mărimi (Buyukada, Heybeliada, Burgazada, Kinaliada, Sedefada, Yassiada, Sivriada, Kasikada, Tavsanada), şi Insulele Marmare, cunoscute pentru zăcăminte de marmură, ce au dat, de altfel, numele mării (din grecescul marmaros - marmură). Insulele Principilor (Insulele Roşii) în antichitate se numeau insulele Demonesoi adică Insulele Publice. Acestea au păstrat însă denumirea deoarece în perioada bizantină prinţii sau alţi membri ai familiilor regale erau exilaţi aici. Insulele sunt cunoscute pentru mânăstirile lor dar şi prin închisorile ce datează de câteva secole.

În perioada otomană, mai ales după sosirea navelor maritime, numărul populaţiei în insule a crescut vertiginos, în special cel al minorităţilor etnice, precum greci, armeni, evrei. Astfel, în timp ce la începutul secolului al XIX-lea numărul total al locuitorilor din insule era de circa 1.200, la începutul secolului următor acesta se ridică la 12.000. În prezent populaţia numără aproximativ 20.000 de locuitori, iar în lunile de vară numărul vizitatorilor în excursii de o zi ajunge la 100.000 de persoane.

În insule se poate ajunge cu vaporul ce pleacă din cheiul Sirkeci sau din Bostanci. Farmecul exotic al insulelor este accentuat de faptul că pe insule nu este permisă circulaţia autovehiculelor cu motor, cu excepţia celor aparţinând primăriei, circulaţia fiind realizată numai cu bicicleta sau trăsura.

Turiştii sunt invitaţi pe Insula Buyukada (Insula Mare), cea mai mare din arhipelagul celor nouă insule, unde, după ce au obosit să viziteze monumente istorice, printre care numeroase mănăstiri, se pot bucura de aerul curat şi de o baie în mare. Aici ei pot să facă un tur al insulei cu trăsura printre vilele luxoase din lemn, să meargă la un restaurant de pe faleză şi să servească o specialitate gastronimică cu peşte.

În Insula Buyukada se află numeroase vile otomane din secolul al XIX-lea, majoritatea lor devenind în prezent case de vacanţă ale turcilor înstăriţi, dar şi ale unor personalităţi ale Turciei (scriitori, filozofi, artişti).

Merită să vizitaţi aceste destinaţii de neuitat pline de frumuseţe, istorie şi o cultură bogată, care vă vor încânta sufletul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor