Un cargo rusesc s-a scufundat în Marea Mediterană după o explozie

Nava cargo rusească 'Ursa Mare' s-a scufundat în Marea Mediterană, 24 decembrie 2024 (X - screenshot)
Redacţia
24.12.2024

O navă de marfă rusească numită Ursa Mare s-a scufundat în Marea Mediterană după ce o explozie i-a sfâşiat sala motoarelor, iar doi membri ai echipajului sunt încă daţi dispăruţi, a declarat marţi Ministerul rus de Externe, citat de Reuters.

Nava, construită în 2009, era controlată de Oboronlogistika, o companie care face parte din operaţiunile de construcţii militare ale Ministerului rus al Apărării, care declarase anterior că se afla în drum spre portul Vladivostok din Extremul Orient rus, cu două macarale portuare uriaşe legate de punte.

Centrul de criză al Ministerului Afacerilor Externe a declarat că 14 dintre cei 16 membri ai echipajului navei au fost salvaţi şi aduşi în Spania, dar că doi sunt încă dispăruţi. Acesta nu a precizat care a fost cauza exploziei din sala maşinilor.

Ambasada Rusiei în Spania, citată de agenţia de presă de stat RIA, a declarat că analizează circumstanţele naufragiului şi că este în legătură cu autorităţile din Spania.

Oboronlogistika şi SK-Yug, o companie listată de LSEG ca parte a grupului şi proprietarul şi operatorul direct al navei, au refuzat să comenteze naufragiul. Ambele entităţi au fost sancţionate de Statele Unite în 2022 pentru legăturile lor cu armata rusă, la fel ca şi nava Ursa Mare.

Imagini video neverificate cu nava înclinată puternic spre tribord, cu prova mult mai jos în apă decât de obicei, au fost filmate la 23 decembrie de o navă care trecea prin zonă, şi publicate marţi pe site-ul rusesc life.ru.

Oboronlogistika, proprietarul final al navei, a declarat într-un comunicat din 20 decembrie că nava, care, conform datelor LSEG, se numea anterior, printre altele, Sparta III, transporta macarale portuare specializate care urmau să fie instalate în portul Vladivostok, precum şi piese pentru noi spărgătoare de gheaţă.

În imaginile video neverificate pot fi văzute două macarale uriaşe legate de punte.

Datele LSEG de urmărire a navelor arată că nava a plecat din portul rusesc Sankt Petersburg la 11 decembrie şi a fost văzută ultima dată trimiţând un semnal la ora 2204 GMT luni între Algeria şi Spania, unde s-a scufundat.

La plecarea din Sankt Petersburg, nava a indicat că următorul său port de escală este portul rusesc Vladivostok, nu portul sirian Tartous, în care a mai făcut escală anterior.

Publicaţia spaniolă de ştiri El Espanol a declarat pe site-ul său că membrii echipajului au fost evacuaţi în portul spaniol Cartagena şi că mai multe nave, inclusiv o navă a Marinei spaniole, au participat la salvarea echipajului.

Acesta a precizat că nava ar fi trebuit să ajungă la Vladivostok la 22 ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor