Economia Rusiei este pe cale să piardă o altă sursă de venit controlată de Ucraina
Rusia este pe cale să piardă încă o sursă de venit pentru fondul său de război în câteva zile, iar Ucraina este cea care trage sforile, transmite Business Insider.
Un acord care permite gazului natural rusesc să tranziteze prin Ucraina către Europa va expira la sfârşitul anului, lipsind Moscova de venituri de miliarde de dolari pentru economia sa de război.
Ţările europene care primesc gaz din gazoduct şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la încetarea furnizării, însă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că acordul de cinci ani nu va fi reînnoit.
Între timp, Rusia a declarat că este pregătită să prelungească acordul - deşi preşedintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că este „clar” că nu va exista un nou contract.
Totuşi, situaţia s-ar putea schimba.
Zelenski a declarat săptămâna trecută că Ucraina ar putea lua în considerare prelungirea acordului dacă Rusia nu primeşte plăţi pentru combustibil până la sfârşitul războiului.
Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că tranzitul de gaze este complicat.
„Situaţia aici este foarte dificilă, necesitând o atenţie sporită”, a declarat Peskov, potrivit agenţiei de presă de stat TASS.
Rusia va realiza probabil vânzări de gaze în valoare de 5 miliarde USD prin Ucraina în acest an
Sfârşitul acordului de tranzit pe cinci ani ar fi o lovitură pentru Rusia, care ar putea obţine aproximativ 5 miliarde USD din vânzările de gaze prin Ucraina numai în acest an, potrivit calculelor Reuters bazate pe previziunile Moscovei privind preţul gazelor.
De asemenea, ar afecta mai multe ţări europene care încă depind de Rusia pentru gaz, inclusiv Slovacia, Republica Cehă şi Austria. Există surse alternative de energie şi conducte disponibile, dar acestea ar putea fi mai scumpe.
Ucraina ar putea pierde sute de milioane de dolari pe an din taxele de tranzit - o firmă de consultanţă de la Kiev a declarat pentru Bloomberg în septembrie că acest lucru se ridică la aproximativ 800 de milioane de dolari.
Dar veniturile de 800 de milioane USD ale Ucrainei din tranzit ar reprezenta doar „un mizerabil 0,5% din PIB-ul anual al ţării”, au scris analiştii de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, un grup de reflecţie, într-un raport de săptămâna trecută.
Aceştia au susţinut că este „pur şi simplu absurd” să se creadă că prelungirea acordului de tranzit ar oferi Ucrainei o garanţie de securitate, deoarece Rusia ar dori să îşi păstreze fluxurile de gaze către Europa.
Acest lucru se datorează faptului că „Rusia s-a pus întotdeauna pe primul loc”, au adăugat analiştii.
Rusia deviază fluxurile de energie dinspre Europa
Sfârşitul rutei de tranzit ucrainene pentru gazul rusesc ar pune şi mai multă presiune pe economia de război a lui Putin, care s-a prăbuşit din cauza sancţiunilor occidentale radicale care vizează comerţul masiv cu petrol şi gaze.
Energia reprezintă aproximativ o cincime din PIB-ul Rusiei, care se ridică la 2 trilioane USD. Veniturile energetice ale ţării au scăzut cu 24% anul trecut din cauza sancţiunilor şi continua să fie sub presiune în acest an, pe măsură ce Europa renunţă la gazul rusesc.
Rusia a reprezentat cândva până la 40% din piaţa europeană a gazelor, dar UE şi-a redus dependenţa de acest combustibil după războiul din Ucraina.
Ca răspuns, Rusia şi-a diversificat baza de clienţi în domeniul energiei, redirecţionând către India şi China cea mai mare parte a petrolului pe care îl folosea până acum în Europa.
La 20 decembrie, gigantul energetic rus Gazprom a declarat într-o postare pe Telegram că a livrat Chinei o cantitate record de gaz prin intermediul unei conducte din Siberia de Est. Gazprom nu a precizat volumul de gaz livrat, dar a afirmat că acesta a depăşit obligaţiile contractuale asumate faţă de compania de stat China National Petroleum Corporation.