Un britanic moare de ebola în Macedonia
alte articole
Dacă este confirmat, bărbatul neidentificat va fi primul britanic care a murit din cauza epidemiei de Ebola, ce a ucis până acum mii de oameni în Africa de Vest şi s-a răspândit spre America de Nord şi Europa, conform unui articol publicat in Herald Sun.
Partenerul de călătorie al bărbatului infectat, de asemenea britanic, a declarat că ei nu au vizitat o ţară despre care se ştie că este lovită de Ebola. Totuşi, autorităţile au declarat că al doilea bărbat a prezentat semne ale bolii.
Ministerul mecedonean al Sănătăţii a declarat că britanicii au venit în Macedonia din Anglia, amplificând temerile că cei doi poate au transmis deja virusul prietenilor sau membrilor familiilor lor.
Ministerul britanic pentru Externe a declarat că investighează incidentul.
Postul TV macedonean Alfa TV a raportat că bărbatul decedat nu putea comunica atunci când a fost internat la Clinica pentru Boli Infecţioase din Skopje, unde a şi murit la scurt timp după aceea.
În timp ce clinica trebuie încă să confirme diagnosticul, doctorii sunt de acord că simptomele bărbatului decedat au fost aproape identice cu cele văzute în alte cazuri de ebola din SUA şi Spania.
Asistenta medicală Will Pooley a fost primul cetăţean britanic care a contractat ebola după ce a lucrat ca asistentă medicală voluntară în Sierra Leone, dar a fost vindecată de virusul mortal luna trecută.
Metode speciale pentru depistarea ebolei la intrarea în Anglia
Anglia a anunţat că va aplica măsuri speciale pentru depistarea ebolei în principalele aeroporturi şi gări ale ţării pentru a încerca să oprească răspândirea virusului.
Oficialii britanici au declarat că măsurile vor fi implementate pe aeroporturile Heathrow şi Gatwick şi la terminalele Eurostar.
Pasagerii care vor sosi din Liberia, Sierra Leone şi Guineea vor fi opriţi şi chestionaţi în legătură cu istoricul recent al călătoriei lor, cu cine au intrat în contact şi care sunt planurile lor viitoare de călătorie.
Pasagerii ar putea fi, de asemenea, supuşi unor examinări medicale “din partea unui personal medical pregătit” şi vor primi sfaturi asupra “ceea ce ar trebui să facă dacă dezvoltă ulterior unele simptome.”
Iniţial, miniştrii britanici au respins aceste măsuri speciale, spunând că Anglia urmează sfatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
“Măsurile speciale pentru depistarea ebolei la intrarea în Anglia nu sunt recomandate de OMS şi nu există planuri pentru a le introduce”, conform unei declaraţii publicate pe website-ul Departamentului britanic al Sănătăţii.
Totuşi, poziţia guvernului s-a schimbat după ce şeful serviciilor medicale britanice, profesorul Dame Sally Davies, a susţinut că numărul tot mai mare de cazuri necesită o atenţie sporită.
Între timp, Michael Monning, adjunctul şerifului din Dallas care a avut contact cu Thomas Eric Duncan, pacientul cu ebola care a murit miercuri în Dallas, a fost testat negativ pentru această boală, conform Departamentului de stat pentru Servicii de Sănătate.