Frica de o epidemie globală de Ebola se răspândeşte pe mai multe continente

Temerile pentru o epidemie de Ebola la nivel global au început să se răspândească pe mai multe continente. De asemenea, primul test al unui vaccin pentru Ebola a început în Mali prin vaccinarea a trei angajaţi în sectorul sănătăţii.
Angajaţi ai aeroportului LaGuardia din New York învaţă cum să se protejeze mai bine în faţa bolilor infecţioase, incluzând Ebola. (Spencer Platt/Getty Images)
Andrei Popescu
10.10.2014

Temerile că o epidemie de ebola se va răspândi la nivel global au început să cuprindă deja mai multe continente, conform unei ştiri publicate în The Telegraph.

În Franţa, poliţia a sigilat un centru pentru servicii sociale într-un oraş din apropierea Parisului după ce patru oameni sosiţi din Guineea în această lună s-au îmbolnăvit şi au manifestat febră şi dureri de cap.

Oficialii din Cergy Pontoise au declarat ulterior că temerile referitoare la infectarea celor patru cu ebola s-au dovedit a fi doar o alarmă falsă, şi cei aproape 60 de oameni blocaţi în clădire au avut permisiunea să plece.

Dar reacţia drastică a autorităţilor din Franţa, care nu au raportat cazuri de Ebola, indică nivelul temerilor ce pun stăpânire pe oficialii din mai multe continente.

Au existat, de asemenea, temeri că boala a ajuns până în capătul îndepărtat al lumii după ce o asistentă medicală din Australia, care a tratat pacienţi de ebola în timp ce lucra pentru Crucea Roşie Internaţională în Sierra Leone, a dezvoltat febră după întoarcerea acasă.

Sue-Ellen Kovack, în vârstă de 56 de ani, a fost internată într-un spital din localitatea Cairns din Queensland, unde doctorii urmează să primească rezultatele testului pentru ebola. Aceasta era sănătoasă când a sosit acasă weekendul trecut, dar s-a plasat singură sub carantină ca o măsură de precauţie, sperând că, în cazul în care a contractat virusul, să nu îl răspândească şi altora.

În SUA, Ashoka Mukpo, un fotojurnalist american de origine britanică ce lucrează la NBC News şi care a fost testat pozitiv la ebola în Liberia, continuă să fie tratat cu un medicament antiviral experimental într-un spital din Nebraska.

De asemenea, oficiali din domeniul sănătăţii din Texas au declarat că adjunctul de şerif care a fost internat în spital cu posibile simptome de ebola nu este infectat cu virusul mortal.

Sergentul Michael Monning a intrat în apartamentul din Dallas al lui Thomas Eric Duncan, un bărbat liberian ce a murit de ebola în Texas în această săptămână. Doctorii au spus că sergentul este sub tratament, ca o măsură de precauţie.

Autorităţile din Zimbabwe au avut emoţii că a pătruns ebola în ţară când principalul spital de boli infecţioase din Harare a fost închis după ce a fost internată o studentă congoleză care vomita şi sângera. Şi acel caz s-a dovedit a fi o alarmă falsă, deoarece ulterior tânăra a fost testată pozitiv la malarie.

De asemenea, în Praga, un bărbat ceh în vârstă de 56 de ani şi cu simptome de ebola a fost testat joi pentru virus. Un purtător de cuvânt al spitalului Bulovka a declarat că bărbatul, care a călătorit recent în Liberia, se află în izolare şi că testele efectuate au fost trimise unui laborator din Berlin. Rezultatele ar trebui să apară în cursul zilei de vineri, a ttransmis acesta.

Şi în New York, aproximativ 200 de oameni de servicu ai aeroportului LaGuardia au intrat în grevă, parţial datorită temerilor legate de ebola, protestând pentru faptul că ei nu primesc un echipament corespunzător şi nici nu beneficiază de un curs de pregătire în acest sens.

“Angajaţii sunt foarte îngrijoraţi deoarece tind să fie expuşi la fluide corporale, inclusiv prin curăţarea băilor din avioane”, a declarat Amity Paye, purtătoare de cuvânt al Sindicatului Internaţional pentru Angajaţi şi Servicii.

Sindicatul organizează propriile sale sesiuni de pregătire, susţinând că multe companii aeriene nu îşi pregătesc angajaţii să acţioneze corespunzător în cazul avioanelor care ar putea transporta material contaminat cu ebola.

Guvernul american va începe în acest weekend, în cinci aeroporturi majore, să verifice istoricul temperaturilor şi sănătăţii pasagerilor care şi-au început călătoriile în Guineea, Sierra Leone şi Liberia.

Peste 8.000 de oameni au fost diagnosticaţi oficial cu ebola până acum în Africa de Vest şi rata mortalităţii este de aproape 50%. Dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că numărul real al celor infectaţi şi decedaţi este mult mai mare.

Între timp, primul test al unui vaccin pentru Ebola a avut loc în Mali prin vaccinarea a trei angajaţi în sectorul sănătăţii. Vaccinul, care este unul dintre cele câteva testate în prezent, a fost creat la Institutul Naţional american pentru Alergii şi Boli Infecţioase şi un consorţiu condus de Universitatea din Maryland desfăşoară testul.

Mali nu a experimentat cazuri de ebola dar experţii medicali doresc să desfăşoare teste în regiunile care au fost lovite de această epidemie. Testele sunt aşteptate să înceapă şi în Gambia în curând.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor