Kim Jong-un nu a fost văzut de 37 de zile. Internetul plin de speculaţii

Liderul nord coreean Kim Jong-Un
Liderul nord coreean Kim Jong-Un (Ed Jones / AFP / GettyImages)

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un nu a apărut în public de 37 de zile şi internetul este pe cale să explodeze datorită speculaţiilor.

Kim Jong Un a fost văzut ultima dată la un concert din Phenian în 3 septembrie, aşezat într-un fotoliu comod, fumând o ţigară, lângă soţia sa, Ri Sol-ju. La eveniment, dictatorul s-a comportat ciudat, dând curs unui val de speculaţii precum că "Preaiubitul" Conducător nord-coreean ar suferi de o boală misterioasă.

Speculaţiile au continuat şi miercuri în cotidianul Chosun Ilbo, care a relatat că liderul nord-coreean “se recuperează în provincie” după ce ar fi fost lovit de această boală necunoscută. New York Times a publicat un comunicat din partea ministrului sud-coreean al Apărării care menţionează că dictatorul nord-coreean se află undeva la nord de Phenian.

Informaţiile eronate şi insinuările fac parte din joc atunci când vine vorba de acoperirea şi promovarea ştirilor legate de Coreea de Nord. O parte din această “nebunie” are de-a face cu mass media modernă. Poveştile senzaţionale aduc un număr senzaţional de vizualizări şi nicio altă ţară nu produce ştiri mai senzaţionale decât Coreea de Nord.

Dar chiar şi după acele standarde, maşina actuală de zvonuri a luat-o razna, ceea ce arată din nou cât de puţine informaţii există despre cel mai paranoic regim comunist al Planetei. Într-adevăr, singurele ştiri nord-coreene consistente sunt legate de apariţiile publice ale lui Kim Jong-un.

De la începutul anului 2013, preaiubitul Conducător nu a făcut sub 11 apariţii publice într-o lună. În iunie 2013, el a avut un număr record de 33 de apariţii - comparabil cu cel al unei luni normale de-ale lui Victor Ponta.

În presa internaţională s-au făcut mai multe glume pe seama dispariţiei lui Kim Jong-un.

“Kim Jong-un şi-a luxat glezna după ce s-a îngrăşat puţin consumând brânză din import”, a raportat India Today.

“Kim, care devine din ce în ce mai obez, suferă doar de o boală fizică, cel mai probabil gută, conform relatărilor din mass media sud-coreeană”, scria în Bloomberg Businessweek.

Gluma este însă sinistră pentru o ţară unde populaţia moare literalmente de foame.

De asemenea, Internetul a fost inundat de glume la adresa liderului nord-coreean. “Aţi auzit? Kim Jong-un a dispărut. Ceea ce înseamnă un singur lucru: El a fost dat jos de la putere! Sora lui cea mică, Kim Yo-jong, conduce acum spectacolul în cea mai izolată ţară din lume”. “S-a îmbolnăvit Kim de Ebola? Vinde cumva carne pe marginea drumului în China? Unde este Dennis Rodman”?