Patru noi cazuri suspectate de ebola în Statele Unite

Virusul Ebola, la microscop.
Virusul Ebola, la microscop. (Getty Images)

Patru persoane care au stat în apropierea cetăţeanului liberian Thomas Eric Duncan, prima persoană diagnosticată cu ebola în Statele Unite, au fost puse sub carantină într-un apartament din Dallas, în timp ce oficialii din sănătate au mărit raza căutărilor în ceea ce priveşte persoanele care au intrat în contact direct sau indirect cu acesta, relatează Reuters.

În Liberia, un cameraman liber profesionist care lucra pentru NBC News a contractat ebola, devenind al cincilea cetăţean din Statele Unite infectat cu virusul mortal care a ucis cel puţin 3.300 de persoane în epidemia din Africa de Vest. Bărbatul în vârstă de 33 de ani, al cărui nume nu a fost publicat, va fi adus înapoi în Statele Unite pentru tratament.

Imediat după ce a început să simtă primele efecte ale bolii şi după ce a descoperit că are febră, cameramanul a fost pus sub carantină. Testele efectuate la centrul de tratament Doctori Fără Frontiere a rezultat pozitiv cu ebola.

Întregul echipaj NBC a fost dus în Statele Unite cu un avion privat şi a fost pus sub carantină timp de 21 de zile, perioada maximă de incubare pentru ebola.

Oficialii din sănătate ai Statelor Unite au anunţat că sunt încrezători că ar putea preveni răspândirea virusului în Statele Unite după diagnosticarea primului caz pe solul american.

S-a estimat că până la 100 de persoane au avut contact direct sau indirect cu cetăţeanul liberian Thomas Eric Duncan, un cetăţean liberian, iar câţiva dintre ei au fost monitorizaţi, a declarat Thomas Frieden, directorul Centrului pentru Control şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Niciunul dintre cei care au avut contact cu Duncan nu au afişat simptome ale bolii, au anunţat oficialii din Dallas.

În urmă cu două săptămâni, la câteva zile înainte să zboare spre Texas cu escală la Bruxelles şi Washington, Duncan a ajutat o femeie însărcinată care a murit mai târziu de ebola în Liberia. Duncan a stat într-un apartament din partea nord-estică a oraşului timp de o săptămână înainte să meargă la spitalul din Dallas.

În Liberia, Binyah Kesselly, directorul aeroportului, a declarat că guvernul l-ar putea pune sub acuzaţie pe Duncan din cauza faptului că a negat că a avut contact cu cineva care a fost diagnosticat eventual cu ebola.

Guvernul a declarat că Duncan nu a recunoscut că a ajutat-o pe Marthalene Williams, care s-a îmbolnăvit grav pe 15 septembrie. Ulterior, Williams a murit.

Kesselly a declarat că Duncan a fost întrebat într-un chestionar dacă a intrat în contact cu vreo victimă a epidemiei de ebola sau dacă are vreo simptomă de boală. La toate aceste întrebări, Duncan a răspuns ”nu”, a declarat Kesselly.

Ebola poate cauza febră, sângerări, vomă şi diaree şi se răspândeşte prin contact cu fluidele corpului, precum sângele sau saliva. Cazul lui Duncan a alertat autorităţile din sănătate şi publicul datorită pericolului provocat de răspândirea virusului în Liberia, Guineea şi Sierra Leone.

Trei americani au contractat ebola în Africa de Vest dar au fost transportaţi în Statele Unite şi trataţi: Kent Brantly, Nancy Writebol şi doctorul Rick Sacra. Al patrulea american bolnav de ebola este tratat la Universitatea Emory din Atlanta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe