Misiunea militară a SUA împotriva epidemiei de ebola, o decizie foarte riscantă
alte articole
Misiunea militară lansată de Statele Unite în Africa de Vest pentru a combate Ebola se confruntă cu îngrijorări serioase legate de riscurile de sănătate la care sunt expuşi soldaţii americani din epicentrul epidemiei mortale.
Potrivit oficialilor, un grup mic de tehnicieni medicali militari nu vor fi obligaţi să intre în contact direct cu pacienţii infectaţi de ebola. Totuşi, ei vor trebui să manipuleze probele de sânge infectat, iar oficialii Pentagonului au recunoscut marţi că aceste proceduri sunt cel puţin la fel de periculoase.
Statele Unite au instalat deja trei laboratoare mobile de testare în Liberia, la care vor lucra câte 3-4 tehnicieni medicali, ca parte a Operaţiunii Unite de Asistenţă – numele acordat efortului armatei SUA de a combate virusul. Au mai fost solicitate încă patru laboratoare.
Oficialii Pentagonului susţin că membrii acestor echipe mici sunt singurele persoane din cadrul misiunii americane care vor manipula în mod intenţionat vreun material brut care ar putea fi infectat.
Generalul David Rodriguez, şeful centrului de Comandă al SUA în Africa, a transmis Pentagonului marţi că aceste echipe sunt instruite să adopte toate precauţiile necesare.
”Aceste persoane sunt antrenate până la cele mai înalte niveluri să opereze în zone afectate nuclear, biologic şi chimic, şi sunt testate continuu”, a declarat Rodriguez. "De exemplu, echipa din Walter Reed a operat acolo mulţi ani”, a mai precizat acesta.
În orice caz, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a declarat că manipularea probelor de sânge aduce riscuri serioase, ”dacă nu chiar mai multe riscuri” decât intrarea în contact cu pacienţii.