Scenariu de coşmar, Ebola poate cauza pierderi de 20 miliarde de lire sterline în Africa

Răspândirea virusului mortal Ebola ar putea genera pierderi de până la 20 de miliarde de lire sterline economiilor din Africa şi ar putea afecta puternic pieţele financiare globale, au avertizat experţii.
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)
Andrei Popescu
09.10.2014

Răspândirea virusului mortal Ebola ar putea genera pierderi de până la 20 de miliarde de lire sterline economiilor din Africa şi ar putea afecta puternic pieţele financiare globale, au avertizat experţii.

Banca Mondială a evidenţiat miercuri un scenariu de coşmar, în care aproape 12% din economia Liberiei va fi la pământ şi aproximativ 3% din economia întregii regiuni vest-africane va fi puternic afectată.

De asemenea, analiştii de la Barclays au prevăzut că, dacă virusul se stabileşte în Asia sau în ţări occidentale, impactul asupra pieţelor financiare ar putea fi sever. De asemenea, efectele epidemiei de Ebola s-ar resimţi probabil mult mai puternic decât au fost resimţite în cazul epidemiei de SARS, ce a lovit Asia în urmă cu un deceniu.

Economiştii încep să analizeze costurile crizei cauzate de Ebola pe măsură ce numărul victimelor trece de 3.400 şi pe măsură ce virusul pare a se răspândi dincolo de Liberia, Guineea şi Sierra Leone.

Acţiunile agenţiilor de turism şi ale companiilor aeriene înscrise la bursa britanică au scăzut în mijlocul temerilor că răspândirea virusului ar putea afecta cererea. Acţiunile companiilor TUI Travel, easyJet şi IAG (companie ce deţine British Airways) au scăzut miercuri.

Pe baza unui scenariu de coşmar, în care virusul se răspândeşte în afara zonelor curente şi ajunge în Nigeria şi în Coasta de Fildeş, Banca Mondială a estimat că, pentru aceste economii, costurile vor fi de 32 miliarde dolari – sau 3% din PIB-urile combinate ale ţărilor afectate – până la sfârşitul anului viitor.

Tot conform scenariului, creşterea economică în regiune va scădea semnificativ. Astfel, dacă anul trecut nivelul creşterii a fost de 6,9%, în 2014 ar fi de 5,6%, iar în 2015 ar ajunge la 4,1%.

Dacă virusul poate fi limitat şi controlat în interiorul celor trei ţări puternic afectate în prezent (Liberia, Guineea şi Sierra Leone), atunci pierderea ar fi de aproximativ 3,8 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor