Am avertizat de la început. ONU - Ebola „ar putea deveni aeropurtat”. SUA cumpără 160 de mii de costume hazmat

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Există o şansă ca Ebola să devină un virus aeropurtat dacă răspândirea sa nu este controlată suficient de rapid, a declarat şeful misiunii ONU pentru lupta împotriva Ebola, Anthony Banbury, conform unui raport publicat în ziarul The Independent.

Banbury a declarat ziarului The Telegraph că membrii misiunii sale sunt presaţi de timp pentru a aduce sub control răspândirea rapidă a virusului în cazul în care acesta va suferi mutaţii.

„Cu cât se deplasează mai liber în gazdele umane din mediul sensibil al Africii de Vest cu atât cresc mai mult şansele ca virusul să sufere mutaţii”, a declarat el. „Este un scenariu de coşmar şi nu trebuie respins complet.”

Avertizarea lui are loc după ce, marţi, a fost diagnosticată prima persoană cu Ebola pe pământ american. O conferinţă internaţională organizată de guvernele britanic şi din Sierra Leone a început joi pentru a discuta răspunsul global la răspândirea virusului.

Epidemia curentă de Ebola a infectat peste 7.100 de oameni şi a ucis peste 3.300, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Experţii spun că boala va continua să răspândească rapid dacă cel puţin 70% din oamenii infectaţi nu vor fi izolaţi şi împiedicaţi să mai infecteze alţi oameni.

Au fost promise zeci de centre de tratare a Ebolei dar s-ar putea să treacă săptămâni sau chiar luni până ca acestea să devină funcţionale în totalitate.

Experţii în Ebola au susţinut că, deşi există şansa ca virusul să sufere mutaţii, această posibilitate este încă extrem de redusă.

Dr. Benjamin Neuman, virusolog la Universitatea Reading, a spus ziarului The Independent: „În esenţă, şansele să se întâmple acest lucru [Ebola să devină un virus aeropurtat] sunt destul de mici – nu am văzut dovezi că Ebola umană să fi făcut vreodată acest lucru şi acesta este un semn bun, ţinând cont că am avut epidemii de Ebola la oameni de peste 38 de ani. Dar totul este posibil în biologie.”

Departamentul de Stat american a cumpărat 160.000 de astfel de costume special proiectate pentru virusul Ebola.

Întrebarea care apare pe buzele multora este: ce ştiu ei şi nu spun publicului general? Sau este vorba doar de corupţie?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe