Un avion de luptă J-16 chinezesc efectuează o manevră "inutil de agresivă" în apropierea unui avion american de supraveghere [Video]

Avion de luptă Shenyang J-16 al armatei chineze
Avion de luptă Shenyang J-16 al armatei chineze (Wikipedia.org)

Un avion de luptă multirol J-16 Flanker al Armatei Populare de Eliberare (PLA / Armata chineză) a efectuat, recent, o manevră "inutil de agresivă" în apropierea unui avion de supraveghere RC-135 al Forţelor Aeriene ale SUA deasupra Mării Chinei de Sud, potrivit Pentagonului, informează The War Zone.

Incidentul este cel mai recent dintr-o serie de întâlniri între armata chineză şi cea a Statelor Unite şi a aliaţilor săi în aceste ape intens disputate, printre exemplele anterioare recente numărându-se un atac simulat asupra unui grup operativ al Marinei americane şi interceptarea de aproape a unui alt RC-135 de către un avion de vânătoare chinezesc J-11 Flanker, ambele în decembrie anul trecut.

Potrivit unei declaraţii a Comandamentului SUA din Indo-Pacific (USINDOPACOM), în cel mai recent incident, care a avut loc la 26 mai 2023, pilotul avionului PLA J-16 "a zburat direct în faţa botului avionului RC-135, forţând aeronava americană să zboare prin turbulenţele din urma acestuia". Fluxul de aer perturbat pe care un avion îl lasă în urma sa poate determina avionul care îl urmează să intre în ruliu, cu un rezultat potenţial periculos, dacă echipajul nu este pregătit.

USINDOPACOM menţionează că aeronava RC-135 "desfăşura operaţiuni sigure şi de rutină deasupra Mării Chinei de Sud în spaţiul aerian internaţional, în conformitate cu legislaţia internaţională".

Este posibil ca RC-135 să fi fost aeronava cu numărul de serie 64-14841, un RC-135V Rivet Joint care a fost activ deasupra Mării Chinei de Sud la 26 mai, pe baza datelor furnizate de site-urile de urmărire a zborurilor cu sursă deschisă.

Imaginile video ale interceptării au fost publicate de USINDOPACOM, pe care le puteţi vedea în video. Turbulenţele sunt clar resimţite în cabina de pilotaj a RC-135 după ce aeronava de supraveghere trece prin turbulenţele lui J-16. În plus, la sfârşitul videoclipului se sugerează că J-16 ar fi lansat rachete de semnalizare în infraroşu, deşi acest lucru nu poate fi confirmat şi este foarte posibil să fie pur şi simplu efectul strălucirii soarelui.

Acest tip de manevră, din partea avionului de vânătoare chinezesc, este cunoscut sub numele de "thumping" sau "head-butt" şi presupune ca aeronava să se plaseze în faţa botului avionului care urmează să fie interceptat, uneori la o distanţă foarte mică. În orice caz, generarea de turbulenţe în urma vântului are potenţialul de a fi periculoasă în astfel de condiţii.

Cât de periculoasă a fost exact această manevră specială este greu de spus, deşi, pe baza înregistrărilor video disponibile, J-16 nu a trecut atât de aproape de RC-135 ca în anumite întâlniri anterioare, atât cu avioane de luptă chinezeşti, cât şi ruseşti. Echipajul RC-135 pare să fi fost pe deplin conştient de ceea ce se întâmpla, iar manevrele de acest tip fac parte în mod obişnuit din repertoriul avionului de interceptare. Există, de asemenea, un protocol stabilit pentru a face faţă turbulenţelor de acest fel.

În prezent, interceptările de acest tip de către avioanele de vânătoare chinezeşti nu sunt neobişnuite. În 2017, sursa citată a relatat despre o interceptare nesigură a unui avion de colectare de probe atmosferice WC-135W Constant Phoenix al Forţelor Aeriene ale SUA de către două de avioane de vânătoare Su-30MKK Flanker ale PLA deasupra Mării Chinei de Est. Cel mai notoriu, o interceptare nesigură de către un avion de vânătoare chinezesc J-8 Finback a determinat incidentul din insula Hainan în 2000, când o coliziune cu un avion de spionaj EP-3 Aries al Marinei SUA a dus la o aterizare de urgenţă la o bază aeriană chineză şi la o dispută diplomatică majoră.

Mai recent, însă, există dovezi că piloţii chinezi au ridicat oarecum miza în aceste tipuri de interceptări. În iunie anul trecut, de exemplu, un avion de patrulare maritimă P-8A Poseidon al Forţelor Aeriene Regale Australiene ar fi fost avariat de contramăsurile lansate de un J-16 al PLA deasupra Mării Chinei de Sud. Australia a acuzat echipajul avionului chinezesc că a efectuat o "manevră periculoasă".

Între timp, în decembrie 2022, un J-11 al Marinei PLA a efectuat ceea ce Statele Unite au declarat că a fost o interceptare nesigură a unui RC-135 deasupra Mării Chinei de Sud. Pentagonul a afirmat că avionul de vânătoare a zburat la "6 metri" de botul aeronavei RC-135. În plus, un purtător de cuvânt militar american anonim a sugerat, de asemenea, că J-11 s-a apropiat la mai puţin de 3 metri de aripa avionului RC-135, relatează Reuters.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe