Turcia ia măsuri pentru a-l reduce la tăcere pe rivalul lui Erdogan, aflat în închisoare

Ekrem Imamoglu (Chris McGrath/Getty Images)
Redacţia
09.05.2025

Accesul la contul de social media al primarului din opoziţie din Istanbul, Ekrem Imamoglu, care se află în închisoare, a fost blocat de autorităţile din Turcia, informează BBC.

Imamoglu, principalul rival al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, nu mai poate trimite mesaje în Turcia celor 9,7 milioane de urmăritori ai săi pe X, dar contul său rămâne încă accesibil din străinătate.

Contul său de pe social media a fost principalul instrument de comunicare cu susţinătorii săi şi a se menţine în atenţia publicului.

El posta zilnic mesaje din închisoare prin intermediul avocaţilor săi.

„Este ca şi cum autorităţile vor să-l facă să dispară”, scrie un comentator.

Partidul Republican al Poporului (CHP) al lui Imamoglu, principalul partid de opoziţie din Turcia, a declarat că blocarea contului său este o continuare a „tentativei de lovitură de stat din 19 martie”, când a fost arestat.

„Acum nu-i permit nici măcar să vorbească în public. Este o dovadă clară a fricii celor aflaţi la putere că vor pierde puterea. Este o tentativă de lovitură de stat împotriva următoarelor alegeri”, a declarat secretarul general al CHP, Selin Sayek Boke.

Sondajele de opinie sugerează că Ekrem Imamoglu, care a fost ales de trei ori primar al celui mai mare oraş din Turcia, ar câştiga alegerile prezidenţiale dacă ar putea candida.

Următoarele alegeri prezidenţiale sunt programate pentru 2028.

Un mesaj postat joi pe contul său a anunţat că acesta a fost blocat din motive legale, deşi este încă accesibil în Turcia prin intermediul unei reţele private virtuale (VPN).

Un avocat care reprezintă platforma X a declarat că a depus o contestaţie în instanţă împotriva interdicţiei, la solicitarea platformei.

Procurorii din Istanbul anchetează o postare de pe contul lui Imamoglu, pe motiv că ar putea constitui o incitare la comiterea unei infracţiuni, potrivit biroului de comunicare al preşedintelui.

În acea postare de luna trecută, primarul a condamnat arestarea sa şi o represiune mai amplă asupra opoziţiei şi a îndemnat naţiunea să protesteze şi să „îşi facă vocea auzită”.

Unii utilizatori ai X şi-au înlocuit fotografiile de profil cu imagini ale primarului, printre care Yusuf Can, analist la Programul pentru Orientul Mijlociu al Centrului Wilson din Washington.

„Elon Musk a blocat contul primarului luat ostatic şi candidat la preşedinţie, la cererea lui Erdogan, reducând la tăcere cea mai proeminentă voce a opoziţiei din ţară. Cu toţii suntem Imamoglu”, a declarat acesta.

Primarul se află în spatele gratiilor din martie, sub acuzaţia de corupţie, pe care o neagă. El este deţinut în închisoarea de maximă siguranţă Marmara din Silivri, la periferia oraşului pe care a fost ales să îl conducă.

Aproximativ 100 de persoane au fost arestate împreună cu el – printre care funcţionari ai oraşului şi membri ai partidului său. De atunci, zeci de alte persoane au fost arestate, inclusiv avocaţii săi şi avocaţii care îi reprezintă pe aceştia.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că arestările fac parte dintr-un atac accelerat asupra societăţii civile din Turcia.

Susţinătorii lui Imamoglu spun că acuzaţiile împotriva lui sunt motivate politic şi că instanţele turce au fost transformate în arme. Guvernul a afirmat că justiţia este independentă.

În ultima sa postare, miercuri, Imamoglu a chemat susţinătorii să se alăture unui miting de protest în Istanbul în acea seară.

A fost unul dintre cele mai mari din ultimele săptămâni, la care au participat zeci de mii de persoane.

Arestarea sa în martie a declanşat cele mai mari proteste antiguvernamentale din Turcia din ultimul deceniu. Protestele au fost în mare parte paşnice, dar aproximativ 2.000 de persoane au fost arestate în doar câteva zile, multe dintre ele fiind studenţi.

Demonstraţiile continuă la Istanbul şi în întreaga ţară, dar numărul participanţilor a scăzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor