"Un an de subminare a statului de drept în România!" - Raport către Parlamentul European
alte articole
În contextul în care Parlamentul European va discuta în şedinţa plenară din 7 februarie 2018 ameninţările la adresa statului de drept din România, mişcarea civică Iniţiativa România informează că a trimis tuturor europarlamentarilor, precum şi Comisiei Europene "un raport cuprinzător privind evenimentele care au avut loc în România în ultimul an". Concret, raportul vizează modificările legilor Justiţie, ale Codurilor penale şi "consecinţele negative ale acestora asupra statului de drept, luptei împotriva corupţiei şi independenţei justiţiei."
De asemenea, Iniţiativa România le-a solicitat europarlamentarilor ca, pe parcursul dezbaterilor de miercuri din Parlamentul European, dar şi după aceea:
"1. Să ceară Comisarului pentru Justiţie, Dna Vera JOUROVÁ, şi Comisiei Europene sesizarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Lege (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei pentru o opinie privind compatibilitatea pachetului de reforme adoptate sau propuse de autorităţile din România cu standardele statului de drept. Am solicitat acest lucru întrucât autorităţile române au refuzat să sesizeze Comisia de la Veneţia, deşi li s-a cerut public de către Comisia Europeană (prin ultimul raport asupra Mecanismului de Cooperare şi Verificare), 7 state membre UE prin intermediul ambasadelor la Bucureşti, grupuri civice din România şi Secretarul General al Consiliului Europei;
2. Să ceară autorităţilor române să înceteze imediat adoptarea modificărilor legislative sau să o amâne până la momentul în care Comisia de la Veneţia va exprima o opinie juridică în legătură cu acestea;
3. Să ceară Comisiei Europene să accelereze crearea unui mecanism pentru monitorizarea respectării de către statele membre a principiilor fundamentale ale statului de drept şi a independenţei justiţiei.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii "Iniţiativa România" mai precizează, într-un comunicat de presă pe această temă, că s-au adresat europarlamentarilor pentru a-i îndemna să ia poziţie şi să acţioneze în apărarea statului de drept şi a independenţei justiţiei în România din două motive.
Primul dintre acestea constă în faptul că "românii au dovedit fără putinţă de tăgadă, în ultimul an, că vor să facă parte dintr-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene, în care statul de drept, libertăţile individuale, integritatea, responsabilitatea şi transparenţa sunt pe deplin respectate. Timp de un an, sute de mii de români şi-au exprimat această aspiraţie în cele mai mari proteste de stradă de la căderea comunismului".
Cel de al doilea motiv derivă din faptul că "toate celelalte căi de convingere a coaliţiei aflate la putere să înceteze subordonarea politică a justiţiei şi să asigure o dezbatere publică transparentă şi inclusivă asupra propunerilor de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penale au eşuat până în prezent."
"Majoritatea politică actuală a ignorat toate avertismentele publice ale instituţiilor judiciare independente, ale organizaţiilor societăţii civile, ale judecătorilor şi procurorilor, ale Comisiei Europene, ale ambasadelor statelor membre UE la Bucureşti sau ale Departamentului de Stat al SUA, că legislaţia propusă va submina lupta împotriva corupţiei şi va slăbi independenţa justiţiei în România", susţine Iniţiativa România.
"Aşadar, raportul de avertizare trimis europarlamentarilor şi Comisiei Europene de către Iniţiativa România priveşte încercările coaliţiei la guvernare din România de modificare a legilor justiţiei şi a codurilor penale, care, în opinia noastră, nu numai că subminează statul de drept şi progresele României în reformarea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, dar şi ameninţă principiile fundamentale ale proiectului european, cooperarea judiciară europeană şi capacitatea UE de a combate criminalitatea transfrontalieră (de exemplu, corupţia în cheltuirea fondurilor europene, spălarea de bani sau combaterea terorismului). Faptele prezentate în raport arată că reformele votate sau propuse de autorităţile române:
1. Deschid calea către hărţuirea politică a magistraţilor, mai ales a procurorilor (vezi capitolul V al raportului);
2. Deschid calea către subordonarea politică a justiţiei, revenind la situaţia de dinaintea aderării la UE (vezi capitolul V al raportului);
3. Slăbesc instrumentele de investigare a criminalităţii şi prevederile legale privind infracţiunile grave (vezi capitolul VII al raportului);
4. Încalcă criteriile de referinţă ale Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene (decizia 2006/928/CE), care este parte integrantă a Tratatului de Aderare a României la UE (vezi capitolele III, IV şi V ale raportului);
5. Adâncesc criza democraţiei liberale şi a standardelor statului de drept din Europa de Est şi favorizează alunecarea spre autoritarism a regimului aflat la putere, ca şi în cazul altor ţări est-europene.
Am subliniat că întregul proces legislativ de subminare a statului de drept din România este însoţit, simultan, de o campanile publică agresivă de discreditare şi hărţuire a organizaţiilor şi liderilor societăţii civile (campanii media şi politice de ştiri false care au drept ţintă credibilitatea organizaţiilor independente de monitorizare a instituţiilor din România şi a organizaţiilor pentru drepturile omului, modificări ale reglementărilor fiscale privind finanţarea ONG-urilor de către firme private sau de către cetăţeni, recrudescenţa naţionalismului în discursul politic al marilor partide îndreptat împotriva proiectului European şi standardelor democratice)", se mai arată în comunicat.
Documentul trimis de Iniţiativa România europarlamentarilor poate fi accesat aici