Un an de la Colectiv. Iohannis: Mi-aş fi dorit să ştim totuşi cine este vinovat

Preşedintele Klaus Iohannis a venit la Clubul Colectiv pentru a le aduce un omagiu celor 64 de victime ale tragediei care a îndoliat România.
Klaus Iohannis, 14 mai 2015
Klaus Iohannis, 14 mai 2015 (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

A trecut exact un an de la tragedia de la Colectiv, o tragedie care a curmat vieţi, a schimbat destine şi a schimbat şi România, a declarat, duminică, preşedintele Klaus Iohannis, după ce a aprins o lumânare şi a depus o coroană cu flori.

"Am ţinut să vin astăzi să aduc un omagiu celor 64 de victime ale tragediei de la Colectiv. Pentru ei am organizat la biserica din Cotroceni o slujbă de pomenire la ora 10:00, unde vor participa şi supravieţuitori şi rude ale celor care au fost în Colectiv. Avem datoria să nu lăsăm să se uite această tragedie, avem datoria să o comemorăm, să nu îi uităm niciodată pe cei care, nevinovaţi, au murit aici, la Colectiv.

Dar, în acelaşi timp, avem şi datoria să facem tot ce putem pentru cei care au fost aici şi au supravieţuit. Sunt răniţi, sunt 128 de oameni care au nevoie nu doar de compasiune, au nevoie de tratament, au nevoie de consiliere, au nevoie de empatie şi suntem datori să ne ocupăm de aceste lucruri", a precizat Iohannis.

În prezent sunt trei anchete legate de tragedia de la Colectiv însă, spre dezamăgirea şefului statului, nu s-a stabilit încă oficial care sunt vinovaţi.

"România s-a schimbat. Dacă acum, după un an de zile, tragem linie, vedem că unele lucruri s-au schimbat în bine. Bunăoară, verificările sunt mai clare, mai dese la astfel de locaţii unde se organizează evenimente. Există proceduri mai bune, mai clare într-o serie de domenii. Alte lucruri încă nu s-au schimbat, după părerea mea, suficient de mult. Mi-aş fi dorit ca după un an de zile să ştim totuşi cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil", a afirmat Iohannis.

În opinia preşedintelui, după tragedia de la clubul Colectiv societatea românească s-a schimbat, oamenii au devenit mult mai conştienţi.

"Oamenii, pe bună dreptate, se uită atent la locurile unde merg pentru diferite spectacole, societatea civilă şi-a ridicat vocea şi a cerut schimbări. Toate acestea se întâmplă şi cred că sunt unele semne bune", a adăugat Iohannis.

Întrebat dacă s-a schimbat suficient, pe măsura aşteptărilor, clasa noastră politică în urma acestui incident nefericit, şeful statului a replicat:

"Clasa politică se schimbă încet, dar se schimbă. Aceste schimbări sunt inevitabile. Iar cei care au înţeles mesajul românilor, mesajul României după Colectiv, vor avea, probabil, o poziţie mai bună în alegeri, iar cei care nu au înţeles acest mesaj, încet, dar sigur, vor fi măturaţi de pe scena publică. România nu mai este acum România care a fost acum un an de zile. Oamenii au mai multe pretenţii, mai multe aşteptări şi este bine aşa."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne