Iohannis: Este necesară o schimbare de paradigmă în administraţie - preocupare pentru cetăţean, nu pentru câştigul propriu

Dezvoltarea unei comunităţi locale nu poate exista în absenţa unei relaţii corecte între cetăţeni şi instituţii, a atras atenţia preşedintele Klaus Iohannis, care crede că a venit momentul unei schimbări de paradigmă în administraţie.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Este nevoie de un alt mod de a face administraţie, cu preocupare pentru cetăţean, nu pentru câştigul propriu sau câştigul unui partid politic, a opinat vineri, în cadrul dezbaterii pe tema "România puternică: viziune politică şi servicii publice în slujba cetăţeanului", preşedintele Klaus Iohannis.

„Cred că este momentul unei schimbări de paradigmă în administraţie. Comunităţile locale au nevoie de un alt mod de a face administraţie - transparent, eficient, responsabil, cu respectarea legii, cu preocupare pentru cetăţean, nu pentru câştigul propriu sau pentru câştigul unui partid politic. Dezvoltarea unei comunităţi nu poate exista în absenţa unei relaţii corecte între cetăţeni şi instituţii. Cetăţenii sunt cei mai importanţi aliaţi, cei mai oneşti şi de încredere, pentru că este comunitatea lor.

Transparenţa în funcţionarea administraţiei locale, a serviciilor publice judeţene şi deschiderea pentru dialogul cu societatea civilă sunt primii indicatori ai bunelor intenţii în guvernarea comunităţii şi prima şansă către dezvoltare. Dar acestora trebuie să li se mai adauge un aspect esenţial: eficienţa activităţii serviciilor publice”, a declarat Iohannis.

Şeful statului a remarcat că societatea românească s-a schimbat în ultimii ani. Cetăţenii sunt azi mult mai atenţi la performanţele celor care le conduc instituţiile publice, îşi cunosc mult mai bine drepturile şi obligaţiile şi au devenit din ce în ce mai dornici şi mai capabili să-şi comunice doleanţele şi propunerile care privesc bunul mers al comunităţii lor. Se implică din ce în ce mai des în deciziile care le afectează viaţa.

„Cred că cetăţenii îşi doresc, din partea celor care au roluri de decizie, profesionalism, integritate, onestitate, cheltuirea eficientă şi cu bun simţ a resurselor. Este nevoie de o viziune nouă şi adaptată realităţilor, astfel încât problemele să nu se cronicizeze, ci să se rezolve. Este nevoie de cheltuirea corectă, dar şi cu folos a fondurilor - de orice fel, inclusiv fondurile europene - dacă ne dorim dezvoltare şi prosperitate. Acestea trebuie să aducă rezultate vizibile în calitatea vieţii oamenilor.

Sunt convins că toate acestea sunt posibile în administraţie cu eforturi destul de mici, dar cu multă, multă bunăvoinţă şi bună-credinţă. Efortul de schimbare şi de modernizare în administraţie se bazează substanţial pe exemple de bună practică şi pe exemplul personal. Este un demers care implică puţine resurse, dar multă voinţă”, a mai precizat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne