Iohannis: Trebuie regândit sistemul de asistenţă socială. Le dăm oamenilor prea puţin să trăiască, prea mult să moară

România cheltuie foarte mulţi bani pe asistenţă socială şi nu neapărat cu mare folos, iar de vină sunt guvernările care în ultimii 26 de ani au considerat că e mai oportun să le ofere celor asistaţi „doi lei în plus” în loc să găsească soluţii pentru reinserţie, este de părere preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Ţara noastră are nevoie de un tip de asistenţă socială inteligentă. De multe ori, actualul sistem îi "păcăleşte" pe oameni, pentru că fondurile nu sunt gestionate într-un mod adecvat, iar autorităţile nu s-au ocupat suficient să găsească soluţii adecvate pentru această problemă, a opinat vineri, în cadrul unei dezbateri, preşedintele Klaus Iohannis.

„Noi cheltuim foarte mulţi bani pe asistenţă socială şi nu neapărat cu mare folos. De multe ori, îi păcălim pe oameni, le dăm bani prea puţini să trăiască, prea mult să moară. Eu cred că şi asistenţa socială trebuie să fie cinstită. În acest context, mă bucur să vă pot spune, probabil unii aţi aflat, că exact azi am promulgat legea care stabileşte venitul de incluziune socială, o lege care se aplică începând din 2018 şi care înglobează mai multe tipuri de asistenţă socială într-un mod mai inteligent.

Şi cred că aici trebuie să venim, să facem asistenţă socială inteligentă, în aşa fel încât pe cel care este asistat social, fiindcă are temporar o problemă, să-l punem în situaţia să-şi rezolve problema, să se reintegreze pe piaţa muncii. Iar celui care este asistat social şi care nu poate să revină pe piaţa muncii să-i asigurăm un venit care, totuşi, să-l pună în situaţia să trăiască ca omul”, a declarat Iohannis.

Preşedintele consideră că vina pentru situaţia din prezent o poartă guvernele care, în ultimii 26 de ani, s-au limitat să le dea oamenilor „doi lei în plus” în loc să se aplece cu adevărat asupra esenţei problemei.

„Toate aceste lucruri se rezolvă foarte greu, fiindcă, cel puţin în ultimii 26 de ani, ştiţi foarte bine că multe guverne au mers pe o gândire de genul hai să le dăm oamenilor doi lei în plus că atunci sunt foarte mulţumiţi, fără să judecăm dacă prin asta îi ajutăm pe oameni, sau societatea, sau nici unul, nici altul. Eu cred că de multe ori nu i-am ajutat nici pe oameni, nici societatea.

Şi de asta trebuie regândit şi aici întreg sistemul, nu în sensul de tăiat bani, asta ar fi o mare prostie, ci regândit într-un mod în care banii sunt cheltuiţi mai inteligent şi omul chiar să aibă un folos din acea asistenţă socială, iar societatea, prin recuperarea celor care pot fi recuperaţi, să aibă şi ea un folos”, a explicat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne