Dragnea sare la Iohannis: În ultimele zile, omul bate câmpii. Şi el şi alţi trompetişti vor avea o mare surpriză

Un om a avut un necaz în viaţă, să zicem că a furat un ou sau o pâine de foame şi a făcut puşcărie şase luni. În concepţia regelui nostru de la Cotroceni, acel om trebuie condamnat la moarte, nu mai poate fi angajat nici măcar paznic, a acuzat şeful PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj ferm, deloc pe placul social-democraţilor - indiferent de situaţie, nu va numi un premier penal după alegeri pentru că, spune el, chiar şi când se angajează agenţi de pază prima condiţie este să nu aibă cazier. Revoltat de această poziţie, liderul PSD Liviu Dragnea - care, reamintim, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare şi are un nou dosar pe rol - a lansat un atac dur la adresa şefului statului.

„Eu văd că omul ăsta în ultimele zile bate câmpii. Am văzut că e preocupat de angajarea paznicilor, de condiţiile de angajare a paznicilor. Vreau să îi transmit ceva şi nu o făceam, dar m-au rugat mai mulţi români din afara ţării destul de revoltaţi: nu există nicăieri în Europa ca un om care a avut un necaz în viaţă să zicem că a furat un ou sau o pâine de foame şi a făcut puşcărie şase luni. În concepţia domnului Iohannis, acel om trebuie condamnat la moarte pentru că după ce ispăşeşte acea pedeapsă nu mai are nicio şansă de reintegrare, pentru că regele nostru care e acum la Cotroceni a spus că nu mai poate fi angajat nici măcar paznic. Acel om ce trebuie să facă? Să fure. Am văzut că pentru el, premierul României e paznicul lui, adică e paznicul pus la turma de miniştri din guvern”, a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Liderul PSD se întreabă în ce calitate "acest om" îşi permite să se gândească că poate cenzura listele unor partide, în contextul în care are dreptul la un singur vot. Restul va fi decizia românilor în 11 decembrie, „români care să nu creadă nici dumnealui, nici partidele, nici partidul pe care îl susţine că românii se mai lasă păcăliţi”.

„De unde până unde are el această calitate, această legitimitate, (...) când el a fost un candidat penal? Sigur, astrele s-au aliniat ulterior şi a obţinut o decizie favorabilă. Dar ce s-ar fi întâmplat dacă el n-ar fi candidat? România ar fi fost frustrată de această şansă istorică să aibă în fruntea statului un om de o asemenea valoare”, a adăugat Dragnea.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a explicat că el „nu a fost niciodată în nicio calitate urmărit penal”. Problemele şefului statului în justiţie au fost legate de una dintre casele sale din Sibiu, pe care a pierdut-o în instanţă, însă procesul era civil, nu penal.

Legat de scenariul Dragnea-premier, şeful PSD a subliniat că şi Iohannis, "şi alţi trompetişti" de pe lângă el or să aibă o mare surpriză după alegerile parlamentare.

„El poate deduce. El nu are multe deduceri, dar unele îi ies. Eu n-am zis niciodată că vreau să fiu premier. Şi el, şi alţi trompetişti de pe lângă el o să aibă o mare surpriză după alegeri, dar văd că care o obsesie să-mi pronunţe numele. Eu nu am o problemă. Dacă îmi pronunţă numele meu, atunci discutăm pe ce domeniu vrea.

Chiar dacă şi membrii Guvernului, şi PNL, şi ceilalţi sunt păcăliţi de el sau încurajaţi de el cu o protecţie în faţa legii, eu le spun că se înşală amarnic. Toţi vor da socoteală pentru ce au făcut, pentru ce fac şi pentru ce intenţionează să facă. Am informaţii că o parte dintre ei sigur vor ajunge în situaţia ca, dacă instituţiile care trebuie să-i cheme la întrebări, ar putea să-i cheme”, a adăugat liderul PSD.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a reiterat, miercuri, ideea că nu va numi un premier penal după alegerile parlamentare din decembrie, idee care a generat critici din partea PSD.

„Haideţi să luăm chestiunea penală. Am citit că se fac angajări pentru paznici. De fiecare dată când se angajează agenţi de pază, prima condiţie e să nu aibă cazier, adică să nu fie penal. Cum să ne imaginăm că ţara va fi păzită de un penal? Este o condiţie minimală, la care nu voi renunţa. Ca preşedinte, nu am o problemă cu vreun partid.

Am însă probleme cu oameni care n-ar trebui să fie în primul rând, dar se erijează în conducători. Am făcut acest anunţ din timp, ca partidele să se pregătească, astfel încât să nu avem probleme după alegeri”, a declarat Iohannis la Adevărul Live, întrebat dacă îşi menţine hotărârea de a nu numi un premier cu probleme penale şi dacă ia în calcul nominalizarea domnului Dragnea.

De asemenea, Iohannis a mai remarcat că unele partide şi-au scos penalii cu totul de pe listele pentru Parlament, în timp ce alţii nu au dorit să facă acest lucru.