Un an cheie pentru preşedinta argentiniană Cristina Fernandez de Kirchner
alte articole

Obişnuită ca rezultatele electorale să-i fie mereu favorabile, preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez, începe o perioadă dificilă în care se află în joc destinul politic al proiectului său şi continuitatea sa ca lideră a 'kirchnerismului' (la putere). Cu o imagine publică deteriorată în ultima perioadă, Cristina se va supune în octombrie verdictului alegerilor legislative care, deşi nu vor altera majoritatea partidului său în parlament, sunt cheie pentru a continua procesul de reforma constituţională care i-ar da posibilitatea să obţină al treilea mandat, notează marţi ziarul La Verdad.
În cazul în care voturile nu vor fi suficiente pentru a putea visa la o realegere, semnul de întrebare este cine îi va fi succesorul. Încă nu a apărut 'un delfin' care să ducă mai departe această moştenire, cum s-a întâmplat în Brazilia când fostul preşedinte, Luiz Inacio Lula da Silva, a desemnat-o pe Dilma Rousseff ca succesoare. Partidul oficial îşi menţine un avantaj de 30 la sută, care, deşi s-a redus drastic de la 60 la sută în 2011, îi permite să menţină vie această necunoscută. În opoziţie nu există candidaţi capabili să capitalizeze nemulţumirea crescândă faţă de guvernul Cristinei Fernández.
Deocamdată, doar guvernatorul provinciei de Buenos Aires s-a oferit ca succesor, deşi îi lipsesc susţinerile. Daniel Scioli a anunţat deja că în cazul unei reforme constituţionale preşedinta va beneficia de sprijinul său, dar, în caz contrar, 'ar putea avea aspiraţii asemeni oricărui alt candidat'. Sondajele îi oferă lui Scioli un sprijin de 40%. Ceea ce înseamnă că în pofida proastei gestionări a guvernului el are totuşi o imagine mai bună decât 'şefa' lui. Soţia sa, fostul manechin Karina Rabolini, a dat deja de înţeles în declaraţii publice că soţul ei 'ar fi un bun preşedinte'. Aspiraţiile lui Scioli se lovesc însă de poziţia mai multor demnitari ai partidului oficial care strâng rândurile în jurul preşedintei.
'Cristina este cea mai bună candidată pentru a duce mai departe proiectul nostru', a declarat ministrul planificării, Julio de Vido, postului Radio 10. Preşedinta şi apropiaţii săi nu au încredere în Scioli pe care îl consideră permeabil intereselor corporatiste şi că are conturi în dolari (restricţionate). Scioli a recunoscut că are un cont de 200.000 de dolari pentru a acoperi cheltuielile pentru proteza sa. El şi-a pierdut braţul drept într-un accident petrecut în 1989 când era pilot de ski jet, înainte ca preşedintele Carlos Menem să-l introducă în politică. Analiştii susţin că Scioli este ambiguu, dar tocmai această trăsătura îi permite să menţină un anumit echilibru: el nu înfruntă opoziţia, dar nici nu aplaudă guvernul. Dacă partidul decide până la urmă să-l sprijine, va fi pentru că nu are altă opţiune.
Din rândurile opoziţiei, unul din candidaţii care aspiră la cursa prezidenţială este Mauricio Macri, primarul capitalei Buenos Aires. 'Da, sigur că da', a răspuns el la întrebarea, dacă ar putea învinge 'kirchnerismul' în 2015. 'Cred că pot să pregătesc cea mai bună echipă care s-a văzut în Argentina de la Frondizi încoace', a spus el referindu-se la preşedintele Arturo Frondizi, care a condus ţara între 1958 şi 1962. 'Am o mare expertiză în lumea afacerilor, la conducerea lui Boca Juniors (club de fotbal) şi în administrarea oraşului. Cunosc sistemul şi cred că înţeleg încotro merge lumea', a conchis el. Dar nici lui Macri nu-i va fi uşor. Imaginea lui publică este foarte deteriorată, iar Cristina este un adversar redutabil.