Comisara europeană pentru Extindere: Vom considera reuşit procesul de negocieri cu Moldova dacă o vom scoate din sfera de influenţă a Rusiei

Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, a declarat comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, punctând că până în prezent nu a văzut atâta energie la alte state candidate, „pentru că voi chiar vă doriţi să livraţi rezultate şi sunt foarte fericită că scopul vostru de a deveni membru UE este inclus în Constituţie şi că lucraţi la asta”.
În contextul semnării la Chişinău a acordului pentru Planul de creştere a Moldovei în valoare de aproape 2 miliarde de euro, de către prim-ministrul Dorin Recean şi comisara europeană pentru Extindere, Marta Kos, aceasta din urmă a punctat că acest plan nu este doar unul economic.
„Este un instrument financiar cu care ne dorim să ajutăm economia voastră să prospere, dar ne dorim să ajutăm şi alte domenii, precum cel al transporturilor. Pentru mine este foarte important domeniul social, ceea ce înseamnă că vom moderniza şi vom construi spitale, şcoli, vom avea grijă de mai multe grădiniţe pentru copii”.
În ceea ce ţine de modul în care Uniunea Europeană va verifica eficacitatea şi transparenţa cheltuirii banilor, Marta Kos a punctat că a fost elaborat un instrument bazat pe condiţionalităţi, ceea ce înseamnă că Guvernul de la Chişinău va primi banii numai dacă va arăta rezultate în legătură cu reformele convenite, fiind vorba de mai mult de 130 de reforme pe care Moldova trebuie să le pună în aplicare.
„Avem o echipă specială care e responsabilă pentru Moldova şi vom evalua rezultatele voastre şi doar bazat pe rezultatele voastre veţi primi banii. De asemenea, avem o comisie specială de audit şi, desigur, acest Plan de Creştere a fost adoptat de Parlamentul European şi în Consiliu, ceea ce înseamnă că nu noi vom avea grijă de transparenţă aici, în Moldova, ci Parlamentul European va avea grijă şi va analiza munca noastră, a Comisiei Europene, dacă aceşti bani au fost folosiţi aşa cum trebuie”, a declarat Marta Kos în cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă.
În contextul în care mai multe forţe politice pro-ruse de la Chişinău acuză că banii oferiţi de Uniunea Europeană ar putea fi folosiţi în scopuri electorale în favoarea partidului de guvernare, comisara pentru Extindere a dat asigurări că acest lucru este imposibil, reiterând că „sunt necesare reforme. Vom monitoriza foarte atent cum sunt cheltuiţi banii”.
Totodată, Marta Kos a ţinut să remarce că există foarte mult de lucru la capitolul „Instituţii care să fie funcţionale în lupta cu corupţia, în sistemul de justiţie”, întrucât, a adăugat comisara pentru Extindere, „istituţiile care nu sunt suficient de puternice, reprezintă una dintre vulnerabilităţi”.
„O altă vulnerabilitate pe care o văd, şi este specifică pentru Moldova, sunt interferenţele din afară. Pentru prima dată în istoria procesului de extindere, ne confruntăm cu faptul că nu e implicată doar ţara candidată, cum este Moldova, nu e implicată doar UE, care îşi doreşte să vă vadă stat membru, dar există şi forţe perturbatoare, aşa cum le spun eu, care vor să ne vadă eşuând.
Pe voi eşuând, şi Europa eşuând, prin faptul că nu veţi deveni membru UE. Vorbesc de dezinformare, de război hibrid. Şi voi aţi trecut prin război hibrid anul trecut, sau sunteţi mereu în starea asta. Şi aceasta este vulnerabilitatea pe care o văd eu. Dar nu sunteţi singura ţară care se confruntă cu asta.
Se întâmplă lucruri şi în România şi în alte ţări din estul Europei, care sunt acum membre UE. Este un domeniu nou şi pentru noi. Şi, pentru prima dată în istorie, lansăm aici, în Moldova, o echipă de acţiune rapidă trimisă de UE, iar statele membre au trimis specialişti în Moldova, care ajută în lupta cu dezinformarea. Cred că acesta este unul dintre cele mai periculoase pe care le avem astăzi în Europa, nu doar în Moldova”, a mai specificat Marta Kos.
În ceea ce ţine de încercările Rusie de a destabiliza Republica Moldova prin cumpărarea de voturi, cum a făcut la alegerile prezidenţiale din toamna anului 2024, comisara europeană pentru Extindere s-a arătat încrezătoare de faptul că „în procesul de negocieri cu Moldova, noi vom considera că am reuşit, dacă vom scoate Moldova din sfera de influenţă a Rusiei”.
Aceasta a ţinut să vorbească şi despre o eventuală oprire a programului financiar pentru Moldova, sau, în cel mai rău caz, anularea procesului de negocieri, în cazul în care la guvernare, în urma alegerilor parlamentare din septembrie, ar ajunge forţe pro-ruse care se vor opune vehement procesului de integrare inclus în Constituţie, sau vor face lucruri doar pentru bifă.
„Da, noi putem opri programul nostru financiar imediat, îl putem opri complet, sau îl putem anula. Acesta ar fi cel mai rău caz, când am putea retrage statutul de ţară candidată.
Am mare încredere în oamenii din Moldova că vor vota în aşa fel ca Moldova să-şi continue parcursul european. Fără voinţă politică, chiar şi atunci când majoritatea oamenilor sunt pro-europeni, nu poţi avansa pe calea europeană. Asta a păţit Georgia”, a conchis Marta Kos.