UK iese şi câştigă. Ce se află în spatele vizitei lui Obama în Marea Britanie
alte articole
Cu mai puţin de 3 luni în urmă, în 22 aprilie, într-un comunicat către poporul britanic care s-ar putea să îl fi costat pe David Cameron funcţia de premier şi a condus la dispărţirea problematică a Marii Britanii de UE, Barack Obama a avertizat că ţara va ajunge pe ultimul loc în orice acord comercial cu SUA dacă va decide să părăsească blocul european (Brexit). La acea vreme, preşedintele american a cerut britanicilor să voteze împotriva Brexitului.
Două luni mai târziu, în cadrul unui referendum în 23 iunie, britanicii au votat pentru ieşirea ţării lor din UE.
Dar, susţine website-ul Zero Hedge, se pare că Obama a minţit. Din nou.
După cum s-a dovedit, nu numai că Marea Britanie nu a ajuns pe ultimul loc, dar acum se află chiar în frunte. Conform Financial Times, administraţia Obama a început discuţii preliminare cu oficialii britanici de vârf în ceea ce priveşte încheierea unui acord comercial între cele două state după ieşirea britanicilor din UE, a declarat oficialul de top al Washingtonului pentru comerţ.
Discuţiile au fost dezvăluite joi de Mike Froman, reprezentant al SUA pentru comerţ şi coincid cu eforturile tot mai consistente depuse de susţinătorii republicani ai Brexitului din Congresul SUA de a-l determina pe preşedintele Barack Obama să înceapă rapid discuţiile pentru încheierea unui pact comercial.
Cam atât în ceea ce priveşte falsa ameninţare rostită de liderul american. Amuzat de diplomaţia stupidă a preşedintelui, Financial Times a subliniat într-un articol cât de repede au uitat Obama şi administraţia sa de avertizările lansate înaintea referendumului de luna trecută în privinţa Brexitului.
Froman a declarat că, de la referendum, a discutat cu mai mulţi oficiali de vârf britanici despre planurile Marii Britanii şi despre un posibil acord comercial bilateral, arată Financial Times. Doar în ultima săptămână el a discutat cu Sajid Javid şi Mark Price, secretari demisionari pentru afaceri şi comerţ. Totuşi, el nu a discutat cu Liam Fox, noul ministru pentru comerţ internaţional din guvernul premierului Theresa May, care a fost investit miercuri în noua funcţie.
Dar Froman a avertizat că există în continuare o nesiguranţă semnificativă cu privire la tipul de acord pe care l-ar putea semna SUA şi Marea Britanie, în special deoarece multe lucruri depind de acordul privind ieşirea ţării din UE şi de relaţia comercială ce va fi negociată în cele din urmă între guvernului May şi Bruxelles. “Ce anume negociază ei cu ceilalţi parteneri comerciali va depinde parţial de modelul pe care îl dezvoltă în relaţia lor cu UE”, a declarat Froman în cadrul unor discuţii organizate de Christian Science Monitor.
“Vor avea libertate absolută în ceea ce priveşte stabilirea tarifelor şi reglementărilor? ... Până când nu obţii claritate în această privinţă este greu să determini în mod precis tipul de relaţie comercială pe care ar putea să o negocieze [britanicii] cu alţii”.
Indiferent de acordul final, un lucru este sigur: va fi unul mai bun pentru Marea Britanie decât orice ar fi putut să obţină ca parte a UE, susţine website-ul Zero Hedge. Membrii UE nu au voie să negocieze propriile lor acorduri comerciale cu alte ţări din afara blocului. Prin urmare, orice acord negociat doar de Marea Britanie va fi mai concentrat şi mai bine îndreptat spre nevoile specifice ale britanicilor.
Confirmând faptul că Marea Britanie nu trebuie să invoce Articolul 50 pentru a finaliza un acord comercial cu SUA, Froman a adăugat că oficialii britanici consideră că pot purta “discuţii” cu SUA şi alţi parteneri comerciali în timp ce Marea Britanie se află încă în UE. “Cred că este o zonă destul de neclară unde se termină discuţiile şi unde încep negocierile şi despre acest lucru va trebui să continuăm să discutăm”, a mai susţinut Froman.
În mod ironic, Marea Britanie ar putea obţine un acord mult mai bun acum decât dacă ar fi rămas în UE.
Printre opţiunile care au fost vehiculate recent este aceea că Marea Britanie ar putea în cele din urmă să se alăture acordului TTIP după ce îşi va clarifica relaţia cu Uniunea Europeană, a mai precizat Froman.