Merkel către May: cine nu papă bătăturică nu primeşte ochişor

Într-un mesaj către viitorul premier britanic, Angela Merkel a declarat că Marea Britanie trebuie să clarifice în scurt timp care va fi relaţia cu UE după votul pentru Brexit din 23 iunie.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

Cancelarul german Angela Merkel a cerut Marii Britanii să confirme tipul de relaţie pe care plănuieşte să o aibă cu Uniunea Europeană după ieşirea sa din bloc. Luând cuvântul la un eveniment desfăşurat luni în Meseberg, cancelarul a subliniat faptul că nu va fi posibil ca Marea Britanie să aibă acces la piaţa unică a Uniunii Europene în timp ce va restricţiona imigraţia.

“De exemplu, cei care ar dori să aibă acces liber la piaţa europeană internă va trebui de asemenea să accepte toate libertăţile de bază în schimb, inclusiv libera deplasare a oamenilor”, a explicat ea.

Declaraţiile lui Merkel au fost făcute cu câteva ore înainte ca Theresa May să fie confirmată ca următorul premier britanic. Cancelarul a susţinut că Marea Britanie va face acest pas oficial următor doar după ce există un nou premier care să invoce Articolul 50.

Într-un interviu cu postul de televiziune ZDF în 10 iulie, oficialul german a susţinut: “Mă aştept ca acel lucru să se întâmple. Aceasta este realitatea şi mă aştept ca cererea să fie făcută. Am discutat cu Marea Britanie şi am spus clar că nu vor exista niciun fel de negocieri până când britanicii nu vor depune cererea”.

După numirea lui May, alţi miniştri UE au reiterat nevoia clarificării viitorului cu Marea Britanie.

“Cu cât rezolvăm mai repede această chestiune problematică, cu atât mai bine”, a declarat Jeroen Dijsselbloem, ministrul olandez de Finanţe şi liderul Eurogrupului, fiind citat de BBC.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru probleme economice şi financiare, a adăugat: “Ar trebui să intrăm în negocieri cât mai curând posibil deoarece trebuie să înlăturăm nesiguranţa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe