UE şi Moldova au convenit asupra unui plan de securitate energetică pentru a reduce aprovizionarea ţării cu energie din Rusia
Uniunea Europeană şi Moldova au convenit marţi asupra unui plan de securitate energetică menit să scoată ţara din dependenţa de livrările ruseşti şi să o integreze în reţeaua blocului de 27 de naţiuni, potrivit AP.
Ramura executivă a UE, Comisia Europeană, a declarat că Moldova va primi 250 de milioane de euro (258 de milioane USD) în acest an - 40% din sumă până la jumătatea lunii aprilie - după ce gigantul energetic rus de stat Gazprom a întrerupt livrările la 1 ianuarie.
Întreruperile zilnice de curent electric au fost impuse după ce sute de mii de persoane din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Moldova au rămas fără încălzire şi apă caldă luna trecută din cauza unei presupuse facturi de 709 milioane USD pentru livrările anterioare către Moldova.
Decizia Gazprom, care a intrat în vigoare la o zi după expirarea unui acord de tranzit al gazelor între Rusia şi Ucraina, a întrerupt livrările de gaze către centrala electrică Kuciurgan din Transnistria, cea mai mare din ţară, care furniza o parte semnificativă din energia electrică a Moldovei.
Comisia a declarat că pachetul său financiar va oferi sprijin consumatorilor din Moldova - o ţară candidată la aderarea la UE - pentru a-i ajuta să-şi plătească facturile de electricitate în creştere. Aproximativ 60 de milioane de euro (62 de milioane USD) sunt alocate pentru 350.000 de persoane rămase în frig în Transnistria.
Moldova a rămas complet dependentă de Moscova pentru gaze naturale după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, dar de atunci a făcut presiuni pentru a-şi diversifica şi extinde sursele de energie. Războiul a forţat, de asemenea, UE să pună capăt dependenţei sale de importurile de energie din Rusia.
Chişinăul s-a confruntat cu presiuni din partea Moscovei pentru a renunţa la orientarea sa spre vest din ultimii ani.