Sberbank planifică un parteneriat cu DeepSeek [Reuters]
Sberbank intenţionează să colaboreze cu cercetătorii chinezi la proiecte comune de inteligenţă artificială, a declarat pentru Reuters un responsabil de rang înalt al celei mai mari bănci din Rusia, în timp ce compania DeepSeek din China a bulversat peisajul tehnologic prin crearea unui model de inteligenţă artificială mult mai ieftin decât rivalii americani, transmite Reuters.
Rusia şi China, care împărtăşesc ceea ce numesc un parteneriat strategic „fără limite”, au vorbit mult timp despre cooperarea în domeniul inteligenţei artificiale - inclusiv în ceea ce priveşte aplicaţiile militare - dar se cunosc puţine lucruri despre profunzimea sau domeniul de aplicare al acesteia.
Sberbank, sub conducerea CEO-ului German Gref, s-a transformat dintr-o fostă bancă de economii de stat de tip sovietic, împovărată de o birocraţie oneroasă, într-unul dintre principalii jucători din Rusia în domeniul inteligenţei artificiale şi şi-a lansat modelul GigaChat în 2023.
„Sberbank are mulţi oameni de ştiinţă. Prin intermediul acestora, intenţionăm să desfăşurăm proiecte de cercetare comune cu cercetători din China”, a declarat pentru Reuters Alexander Vediakin, prim-vicepreşedinte al Sberbank. El nu a precizat cu cine intenţionează banca să colaboreze în China.
DeepSeek, un startup cu sediul în Hangzhou, a provocat o undă de şoc pe pieţele globale luna trecută, investitorii pariind că modelele sale low-cost vor ameninţa dominaţia liderilor americani precum Nvidia.
O potenţială alianţă în domeniul inteligenţei artificiale între Rusia şi China, considerate de Washington drept cele mai mari ameninţări la adresa Occidentului, ar putea zgudui şi mai mult sectorul inteligenţei artificiale la nivel mondial, în contextul unei curse între China şi Statele Unite pentru dominaţia inteligenţei artificiale.
Liderii Vladimir Putin şi Xi Jinping împărtăşesc o viziune generală asupra lumii care descrie Occidentul ca fiind decadent şi în declin, în timp ce China contestă supremaţia SUA în toate domeniile, de la inteligenţă artificială şi calculul cuantic la biologia sintetică şi puterea militară dură.
Încercările Occidentului de a izola Rusia din cauza războiului din Ucraina au împins Moscova şi Beijingul mai aproape - iar Putin a descris în ultimele luni China drept un „aliat”.
„China este un partener al Rusiei în multe chestiuni de pe agenda internaţională, iar nivelul de cooperare ştiinţifică dintre ţările noastre poate fi consolidat prin colaborarea dintre oamenii noştri de ştiinţă”, a adăugat primul director general adjunct al Sberbank.
Putin a instruit Sberbank, care se află sub sancţiuni occidentale, să construiască o cooperare cu China şi alte naţiuni BRICS în domeniul IA pentru a contesta dominaţia SUA. Cu toate acestea, stadiul real al proiectelor de inteligenţă artificială ale Rusiei este greu de evaluat, deoarece unele sunt secrete.
Ca şi China, Rusia se străduieşte să-şi dezvolte capacitatea de calcul internă din cauza sancţiunilor care restricţionează importurile de hardware occidental de ultimă generaţie şi caută soluţii alternative pentru a rămâne competitivă în cursa IA.