UE va intensifica verificările asupra bunurilor vândute de site-uri precum Shein şi Temu
![](https://image.epochtimes-romania.com/2025/01/2025_01_07_483_1736254224_rsz_crp_top.jpg)
Coletele trimise din China de comercianţii cu amănuntul online, precum Shein şi Temu, vor fi supuse unor noi controale vamale stricte, ca parte a măsurilor luate de Comisia Europeană împotriva „produselor periculoase” care inundă piaţa UE, transmite Guardian.
Oficialii de la Bruxelles au îndemnat, de asemenea, legislatorii UE să elimine treptat scutirea de taxe vamale care este permisă pentru coletele sub 150 EUR, care permite furnizorilor străini să vândă bunuri ieftine în bloc fără a plăti taxa.
Comisia a afirmat că multe dintre miliardele de produse cu valoare redusă care intră în UE în fiecare an nu sunt conforme cu legislaţia sa, iar companiile europene care respectă normele pierd în faţa concurenţilor care vând produse nesigure sau contrafăcute.
„Am observat o creştere a numărului de produse de valoare redusă vândute de comercianţi din afara UE prin intermediul pieţelor online”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene Henna Virkkunen. „Multe dintre aceste produse, s-au dovedit a fi nesigure, contrafăcute sau chiar periculoase, acestea nu îndeplinesc adesea standardele noastre.”
Anul trecut, 4,6 miliarde de colete de valoare redusă au intrat în UE, echivalentul a 12 milioane pe zi, de trei ori mai mult decât în 2022. Mai mult de 91% din coletele cu o valoare mai mică de 150 EUR au provenit din China, unde Temu şi Shein produc şi expediază majoritatea bunurilor lor.
Într-un document de orientare publicat miercuri, Comisia a declarat că va colabora cu autorităţile vamale naţionale din cele 27 de state membre ale UE pentru a se concentra asupra produselor nesigure vândute online, inclusiv prin intensificarea supravegherii pieţei şi a testelor.
Citiți și UPDATE - Serviciul poştal american suspendă expedierea coletelor din China şi Hong Kong
Creşterea numărului de produse ieftine cumpărate online sporeşte presiunea asupra autorităţilor vamale, a declarat Comisia. Aceasta a făcut apel la legislatorii UE - statele membre şi deputaţii europeni - să elimine scutirea de taxe vamale pentru importurile cu preţuri mai mici de 150 EUR, în conformitate cu propunerile din mai 2023.
„Ca răspuns la creşterea bruscă a importurilor de mică valoare din comerţul electronic, este esenţial să finalizăm reforma uniunii noastre vamale”, a declarat comisarul european pentru Comerţ, Maros Sefcovic. De asemenea, acesta a sugerat legislatorilor europeni să impună o taxă de manipulare comercianţilor cu amănuntul pentru a acoperi costurile în creştere ale supravegherii respectării normelor UE.
Executivul UE este preocupat de daunele aduse mediului de avalanşa de importuri ieftine, de la poluarea implicată în producţia şi transportul acestora până la „provocările serioase” puse autorităţilor europene de reciclare, care trebuie să se ocupe de produsele de calitate scăzută, toxice sau greu de reciclat.
Aceasta a îndemnat legislatorii să accelereze lucrările la un proiect de lege care ar însemna că producătorii de textile şi încălţăminte ar plăti taxe pentru a finanţa colectarea şi tratarea deşeurilor.
Temu şi Shein nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Măsura survine după ce Donald Trump a impus tarife de 10% la mărfurile chinezeşti, eliminând astfel o lacună legală care permitea companiilor chineze de modă rapidă să expediază în SUA mărfuri sub 800 USD (638 £) fără taxe vamale.
Provocând furia Beijingului, serviciul poştal american a anunţat marţi târziu că suspendă expedierea coletelor din China şi Hong Kong, fără a oferi niciun motiv pentru această decizie. Miercuri, acesta a revenit asupra deciziei şi a restabilit livrările primite.
În octombrie anul trecut, Comisia a iniţiat o acţiune în justiţie împotriva pieţei online chineze Temu din cauza îngrijorărilor legate de faptul că aceasta nu reuşea să oprească vânzarea de produse ilegale. Platforma, care le spune utilizatorilor să „cumpere ca un miliardar” şi vinde totul, de la haine la accesorii de gătit, la preţuri mici, a înregistrat o creştere fulminantă de la lansarea în Europa în 2023.
Grupul paneuropean de consumatori BEUC a tras un semnal de alarmă cu privire la produsele periculoase vândute de Temu: membrii săi au găsit jucării pentru copii care prezentau un risc de sufocare, încălzitoare electrice care riscau să provoace incendii şi şocuri electrice, creme de protecţie solară şi cosmetice etichetate greşit şi căşti de protecţie care ofereau o protecţie inadecvată. Temu a răspuns anterior plângerii BEUC, afirmând că a luat-o „foarte în serios” şi că o va „studia cu atenţie”.