UE răspunde la noile taxe propuse de Trump pentru oţel şi aluminiu

Jean Claude Juncker (Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images)
Andrei Popescu
03.03.2018

Uniunea Europeană a declarat că va introduce măsuri punitive împotriva planurilor SUA de a impune noi taxe pentru oţel şi aluminiu. OMC şi FMI şi-au exprimat temerile cu privire la ameninţarea preşedintelui american Donald Trump privind un posibil război comercial.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a acuzat vineri pe preşedintele american Donald Trump că manifestă un „comportament de tip războinic”, după ce Washingtonul a anunţat că va impune tarife pentru importurile de oţel şi aluminiu.

„Nimic din toate acestea nu este raţional, însă raţionamentul este ceva foarte inegal distribuit în lume”, a declarat Juncker reporterilor în oraşul german Hamburg.

Întrebat dacă Europa are de înfruntat un război comercial iminent cu SUA, preşedintele Comisiei Europene a afirmat: „Nu îmi pot imagina în ce situaţie acesta nu face parte dintr-un comportament tipic războiului”.

Tarife pentru blugi

Conform Reuters, oficialii UE au început să întocmească o listă de produse americane, în valoare de 3,5 miliarde de dolari (2,8 miliarde de euro), asupra cărora va fi aplicată o taxă de 25%. Surse nenumite au precizat că măsurile urmăresc să “echilibreze” comerţul bilateral, în cazul în care Trump îşi pune în aplicare planul de a impune o taxă de 25% pentru importurile de oţel şi o taxă de 10% pentru importurile de aluminiu.

Lista UE include bunuri tipic americane precum blugii, bourbonul şi până la motocicletele Harley Davidson.

„Suntem aici şi vor ajunge să ne cunoască. Am dori o relaţie rezonabilă cu SUA, însă nu putem pur şi simplu să ne băgăm capul în nisip”, a menţionat Juncker.

Comisia Europeană a insistat, de asemenea, că măsurile sale punitive se vor conforma cu regulile stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Conform asociaţiei europene pentru oţel Eurofer, SUA a fost în 2017 destinaţia pentru aproximativ 15% din exporturile europene de oţel. Oţelul american, prin comparaţie, a reprezentat doar 1% din importurile de oţel ale UE.

Luând în considerare că pieţele globale de acţiuni suferă pierderi în faţa unui război comercial în formare, vicepreşedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, a afirmat că „există o mică fereastră pentru oportunităţi încă deschisă” şi că Europa reprezintă un pericol pentru Statele Unite.

Ministrul francez al finanţelor Bruno Le Maire a susţinut că intenţionează să discute cu omologii săi din Germania şi Marea Britanie privind modul în care trebuie răspuns la taxele propuse de administraţia Trump.

Le Maire a declarat reporterilor în Paris: „SUA trebuie să ştie că, în cazul în care aceste decizii unilaterale vor fi menţinute şi confirmate, acestea vor duce la un răspuns puternic, coordonat şi unit din partea Uniunii Europene”.

OMC şi FMI îngrijorate

Directorul general al OMC, Roberto Azevedo, a precizat că agenţia sa este îngrijorată de ameninţările lansate de Trump, adăugând că „un război comercial nu este în interesul nimănui”.

„Potenţialul pentru o amplificare a situaţiei este real, după cum am văzut din răspunsurile iniţiale”, a susţinut Azevedo într-o declaraţie.

La rândul său, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat vineri că taxele propuse de Trump vor afecta economia americană şi globală.

„Restricţiile asupra importurilor anunţate de preşedintele american probabil vor provoca pagube nu doar în afara SUA, ci şi asupra economiei americane”, a menţionat Gerry Rice, purtător de cuvânt al FMI.

Rice a declarat că temerile privind un război comercial ar putea determina alte ţări „să justifice aplicarea de restricţii ample la importuri”. Totuşi, el a cerut liderilor să se abţină de la adoptarea unor măsuri dure. „Încurajăm SUA şi partenerii săi comerciali să lucreze împreună constructiv pentru a reduce barierele comerciale şi pentru a soluţiona neînţelegerile comerciale fără a se recurge la astfel de măsuri de urgenţă”, a concluzionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor