Administraţia Trump se pregăteşte să abandoneze acordul nuclear iranian dacă europenii refuză să îl remedieze

Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.03.2018

Administraţia preşedintelui american Donald Trump pregăteşte terenul pentru a abandona acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran dacă aliaţii europeni eşuează să remedieze acordul şi să închidă breşele cheie care au permis Republicii Islamice să continue cercetările nucleare sensibile şi să dezvolte rachete balistice, au precizat înalt oficiali ai administraţiei şi politicieni de rang înalt care au comentat la Washington Free Beacon dezbaterile diplomatice sensibile aflate în derulare.

Înalt oficiali ai administraţiei Trump au făcut presiuni pentru ca aliaţii europeni să accepte o serie de modificări la acordul nuclear care ar aborda intervenţia militară iraniană în Orientul Mijlociu, precum şi acţiunile în desfăşurare ale Teheranului de a dezvolta rachete balistice avansate ce ar putea fi folosite pentru a transporta o armă nucleară.

Guverne europene cheie şi-au exprimat în ultimele zile opoziţia faţă de eforturile administraţiei SUA de a impune noi sancţiuni Iranului, făcând presiuni în schimb asupra SUA pentru a accepta modificări neesenţiale, cosmetizate, despre care surse interne consideră că vor linişti Iranul.

Dacă aceşti aliaţi eşuează în următoarele câteva luni să repare o serie de breşe existente în acord pe care administraţia Trump le consideră vitale, atunci SUA se va retrage din acord, au mai susţinut înalt oficiali pentru Washington Free Beacon.

Unii oficiali americani susţin că şi-au declarat în mod clar intenţia de a abandona acordul nuclear şi că pregătesc comunitatea internaţională pentru o astfel de realitate, ce se va materializa în următoarele 90 de zile, precizează site-ul.

“Suntem dedicaţi colaborării cu aliaţii noştri pentru a neutraliza şi contracara influenţa destabilizatoare a regimului [iranian] şi sprijinul acordat teroriştilor, pentru a restabili un echilibru de putere în regiune şi pentru a asigura un acord cu aliaţii europeni care să abordeze deficienţele acordului nuclear în următoarele 120 de zile, sau SUA se va retrage din acord”, a declarat un înalt oficial de la Consiliul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, într-un interviu cu Free Beacon.

Dacă aliaţii europeni nu vor aborda neajunsurile pe care administraţia Trump le consideră importante pentru ca acordul curent să fie eficient, atunci SUA nu va mai autoriza ridicarea sancţiunilor aplicate împotriva Iranului. În urma ridicării sancţiunilor, Teheranul a obţinut miliarde de dolari pentru a-şi finanţa eforturile militare în regiune.

Oficiali ai Departamentului de Stat aparent sunt de acord cu poziţia Casei Albe privind retragerea din acordul nuclear.

Pe lângă restrângerea programului iranian de rachete balistice, SUA face presiuni asupra aliaţilor europeni să nu mai finanţeze entităţi iraniene asociate cu Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC), o forţă de elită a Teheranului care controlează sectoare ale economiei Iranului.

De asemenea, SUA doreşte ca grupul libanez Hezbollah, un aliat al Iranului, să fie etichetat la nivel global drept un grup terorist şi urmăreşte o serie de măsuri care vor restricţiona accesul Iranului la armament avansat.

În pofida presiunii publice a administraţiei Trump, persoane apropiate de Casa Albă şi-au exprimat îngrijorarea că SUA va ceda presiunii europenilor. Aceste surse consideră că Departamentul de Stat depune eforturi doar pentru a obţine schimbări de suprafaţă la acordul nuclear care nu merg atât de departe cum a cerut preşedintele american.

Surse apropiate de conversaţiile administraţiei SUA cu aliaţii europeni au declarat că sunt semne că Washingtonul ar putea renunţa la cerinţe cheie pentru a păstra acordul şi a nu-i supăra pe aceşti aliaţi.

Critici ai acordului au declarat că acesta este ineficient din cauza unor înţelegeri secrete suplimentare şi a unor prevederi controversate care nu permit accesul inspectorilor nucleari internaţionali la instalaţii militare iraniene cheie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor