SUA şi aliaţii săi se pregătesc să ia măsuri împotriva navelor care sparg embargoul impus Coreei de Nord
alte articole
Preşedintele american Donald Trump, împreună cu aliaţii SUA din Asia/Pacific, lucrează la un plan de coordonare a campaniei împotriva navelor suspectate de încălcare a sancţiunilor aplicate regimului nord-coreean.
Măsura, raportată pentru prima dată de Reuters, survine după câteva zile după ce SUA a impus vineri o nouă rundă de sancţiuni pe care Donald Trump le-a descris drept "cele mai severe impuse vreodată asupra unei ţări".
"Pentru că oamenii au cerut: Coreea de Nord - am aplicat astăzi cele mai grele sancţiuni impuse vreodată unei ţări", a declarat preşedintele Trump în cadrul Conferinţei republicane anuale (CPAC) din Washington, DC.
Din 2015 SUA a fost forţată să se confrunte cu ameninţarea programului nuclear al Coreei de Nord după ce micul stat comunist asiatic, în mod tradiţional protejat de China, a achiziţionat motoare de rachetă şi a reuşit să dezvolte vectori purtători de încărcături nucleare care devin din ce în ce mai capabili să lovească cu succes ţinte de pe teritoriul american.
Deşi nu este clar de unde a achiziţionat motoarele pentru rachetele sale balistice intercontinentale, Rusia este unul dintre posibilele surse, împreună cu Ucraina, unde uzina Yushmash fabrică motoare pentru Rusia.
Embargoul pe care SUA l-a impus regimului comunist pentru a determina statul comunist să renunţe la ambiţiile sale, este subminat de ţări precum China şi Rusia. Sateliţii americani au surprins în mai multe rânduri vase aparţinând acestor ţări transbordând mărfuri către vase nord coreene, în largul mării.
Acum Statele Unite şi aliaţii lor regionali, şi anume Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Singapore, "coordonează o represiune intensificată care ar merge mai departe decât oricând înainte, în încercarea de a bloca utilizarea, de către Phenian, a comerţului maritim pentru a-şi dezvolta mai departe programul de rachete".
Reuters a explicat:
Deşi navele suspecte au fost interceptate în aceste cazuri, strategia emergentă ar extinde domeniul de aplicare a unor astfel de operaţiuni, dar nu va impune o blocadă navală asupra Coreei de Nord.
Phenianul a avertizat că va considera încercarea de impunere a unei blocade drept un act de război.
Strategia pe care o propun americanii presupune o urmărire mai atentă şi posibila confiscare a navelor suspectate de transportarea componentelor pentru armele interzise şi alte încărcături interzise către sau din Coreea de Nord, potrivit oficialilor care au făcut declaraţii sub anonimat.
În funcţie de amploarea campaniei, Statele Unite ar putea lua în considerare consolidarea prezenţei sale navale şi aeriene a Comandamentului său din Pacific.
Oficialii americani au declarat pentru Reuters că iniţiativa condusă de SUA intenţionează să forţeze Coreea de Nord să negocieze abandonarea programului său de arme nucleare.
În ciuda numeroaselor sancţiuni aplicate asupra Coreei de Nord de către Statele Unite şi ONU, regimul comunist nord-coreean poate fi cel la câteva luni de la finalizarea dezvoltării unei rachete nucleare capabile să lovească SUA.
Luni, Reuters a publicat raportul său exclusiv, detaliind planul administraţiei Trump de a-şi intensifica ofensiva în marea majoritate cu ajutorul aliaţilor regionali din S.U.A. împotriva unor nave despre care se crede că ignoră sancţiunile asupra Coreei de Nord.