Exxon abandonează proiectele cu gigantul rus Rosneft. Invocă sancţiunile SUA şi UE

(Eric Piermont/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.03.2018

Invocând sancţiunile americane şi europene împotriva Rusiei, Exxon Mobil Corp a luat decizia să abandoneze proiectele cu gigantul petrolier rus de stat Rosneft.

Decizia anunţată miercuri seara semnalează că cea mai mare companie petrolieră americană renunţă să lupte împotriva sancţiunilor impuse de Statele Unite în 2014 Rusiei din cauza agresiunii acesteia împotriva Ucrainei.

Exxon, care a fost condusă de secretarul de stat american Rex Tillerson înainte ca acesta să se alăture oficialilor din administraţia preşedintelui Donald Trump, a precizat că sancţiunile penalizează în mod nedrept firmele americane, permiţând unor rivali străini, precum marile companii petroliere chineze, să opereze liber în Rusia, care este în prezent cel mai mare producător de petrol din lume.

Acordul din 2013 încheiat între Exxon şi Rosneft pentru a explora milioane de hectare de câmpuri petroliere ruseşti potenţial profitabile, care se întind din Marea Arctică până în Marea Neagră, a fost principala realizare a lui Tillerson în timpul celor 11 ani la conducerea companiei americane.

Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat personal acordul, care a prevăzut decenii de explorare în unele dintre cele mai bogate câmpuri neatinse ale Rusiei. Cele două companii au plănuit să cheltuie aproximativ 500 miliarde de dolari pe proiectele lor comune.

Exxon a afirmat miercuri că a luat această decizie anul trecut, când SUA a extins sancţiunile împotriva Rusiei.

“Corporaţia urmează să iniţieze în mod oficial plecarea în 2018”, a declarat Exxon, adăugând că a înregistrat o pierdere de aproximativ 200 milioane de dolari pentru retragerea în al patrulea trimestru al anului 2017.

Departamentul de Stat al SUA, Departamentul Trezoreriei americane şi Rosneft nu au comentat imediat anunţul făcut de Exxon.

Pe când sancţiunile aplicate de SUA şi UE împotriva companiilor petroliere ruseşti au permis iniţial ca acordurile de afaceri existente să fie puse în aplicare, Exxon a descoperit că sancţiunile au stânjenit tot mai mult proiectele sale cu Rosneft.

Sancţiunile au încetinit activităţile la un proiect comun Exxon-Rosneft în Marea Kara, deasupra Cercului Arctic. Rosneft a afirmat anul trecut că plănuieşte să reia operaţiunile pentru acest proiect în 2019.

Totuşi, Exxon a precizat că anunţul nu afectează proiectul Sahalin privind forarea de petrol şi gaze naturale în largul coastei estice a Rusiei.

SUA şi Uniunea Europeană au impus primele sancţiuni împotriva Rusiei în 2014 după ce Kremlinul a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi a decis să susţină separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. De asemenea, guvernul american a impus sancţiuni şi împotriva directorului general al Rosneft, Igor Secin, în acel an.

Sancţiunile au fost extinse şi incluse într-o lege adoptată de SUA anul trecut. În plus, administraţia SUA pregăteşte o nouă rundă de sancţiuni în acest an ce vizează oligarhi bogaţi şi puternici apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin.

După impunerea sancţiunilor, cetăţenilor sau companiilor din SUA li se interzice să încheie afaceri cu persoane sancţionate precum Igor Secin. Însăşi compania Rosneft este supusă unor sancţiuni mai restrânse, care totuşi permit cetăţenilor şi companiilor americane să lucreze cu gigantul rus în cadrul anumitor tranzacţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor