Donald Trump anunţă tarife de import pentru oţel şi aluminiu

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că SUA va impune săptămâna viitoare tarife de 25% asupra importurilor de oţel şi de 10% pentru importurile de aluminiu.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Donald Trump a precizat că tarifele care vizează producători majori din lume reprezintă un răspuns la practicile comerciale nedrepte. Diverse asociaţii de afaceri au condamnat strategia. Pieţele asiatice au fost zguduite, iar investitorii susţin că se tem de izbucnirea unui război comercial global.

“Vom aplica tarifele săptămâna viitoare”, a afirmat Trump, adăugând că acestea vor rămâne în vigoare “o lungă perioadă de timp”.

Anunţul a fost făcut după ce câţiva directori din industria americană de oţel şi aluminiu au fost invitaţi joi la Casa Albă pentru a dezbate măsurile. Preşedintele Trump a luat în considerare impunerea de tarife sau introducerea de cote asupra importurilor ieftine de oţel şi aluminiu, despre care a declarat că “decimează producătorii americani”.

Într-un mesaj pe Twitter postat joi, Trump nu s-a referit la nicio ţară anume, însă mesajul său a fost transmis într-un moment în care consilierul economic chinez Liu He şi delegaţia sa urmau să se întâlnească cu secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, la Casa Albă.

În investigaţiile recente asupra riscurilor pentru securitatea naţională pe care le reprezintă supraoferta globală de oţel şi aluminiu, Departamentul american al Comerţului a prezentat o serie de posibile opţiuni punitive, inclusiv un tarif de aproximativ 25% asupra tuturor importurilor de oţel şi un tarif mai scăzut asupra importurilor de aluminiu.

Secretarul comerţului, Wilbur Ross, a menţionat de asemenea opţiunea impunerii unor tarife ridicate sau a unor cote asupra importurilor de oţel şi aluminiu pentru un anumit număr de ţări, printre care China, Mexic, Coreea de Sud şi Rusia.

Însă tarifele ridicate nu sunt neapărat în interesul industriilor americane. Unii directori din acest sector au cerut administraţiei SUA să dea dovadă de prudenţă, întrucât tarifele ridicate la importuri ar putea duce la creşterea considerabilă a costurilor de aprovizionare.

Totuşi, Departamentul Comerţului a insistat că obiectivul oricăror măsuri punitive este acela de a susţine producătorii americani de aluminiu şi oţel.

Este cert faptul că producătorii de oţel americani au pierdut trei sferturi din locurile de muncă în perioada 1962-2005, însă un studiu major realizat de Asociaţia Economică Americană a arătat că acest lucru s-a datorat în mare parte productivităţii îmbunătăţite, deoarece producţia pe muncitor a crescut de cinci ori.

“Prin urmare, chiar dacă protecţiile comerciale duc la creşterea producţiei interne, numărul angajărilor ar putea fi mult mai mic decât se speră”, a susţinut un raport realizat de reţeaua independentă de economişti Econofact.

Investigaţiile Departamentului Comerţului privind cauza excedentulului actual al producţiei au determinat un număr de ţări să înceapă să ia în considerare contramăsuri efective şi posibilităţi de a retalia.

Comisia Europeană a declarat că va lua măsuri dacă producătorii UE devin ţinta noilor tarife americane. Jean-Claude-Juncker, preşedintele comisiei, a afirmat că tarifele americane reprezintă o “intervenţie ostentativă de protejare a industriei interne a Statelor Unite”, adăugând că mişcarea “nu are nicio justificare în ceea ce priveşte securitatea naţională”.

Juncker a afirmat că UE va “reacţiona ferm” pentru a-şi proteja propriile interese şi va anunţa în următoarele câteva zile o propunere de “contramăsuri compatibile împreună cu Organizaţia Mondială a Comerţului”.

Federaţia Industriilor Germane a declarat joi că tarifele anunţate de SUA reprezintă o greşeală. “Donald Trump riscă să creeze conflicte comerciale globale şi o escaladare a protecţionismului care, în cele din urmă, vor costa locurile de muncă americane”, a declarat pentru DPA preşedintele federaţiei, Dieter Kempf.

Nemulţumiri

Asociaţia Germană pentru Oţel a afirmat că noile tarife americane “încalcă reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului”, adăugând că UE trebuie să ia măsuri împotriva acestei situaţii cu ajutorul instrumentelor oferite de OMC.

China investighează importurile americane de sorg şi a precizat că ia în considerare restricţionarea importurilor de boabe de soia.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat totuşi că Beijingul trebuie să îşi reducă mai repede şi mai eficient producţia excesivă de oţel.

Gigantul auto japonez Toyota a avertizat că tarifele americane pentru oţel şi aluminiu vor afecta producătorii de automobile şi vor duce la o creştere substanţială a preţului automobilelor vândute în SUA.