Rusia urmăreşte să contracareze sateliţii militari ai SUA cu “laser spaţial” sofisticat

(Captură Foto)
Andrei Popescu
28.02.2018

Rusia doreşte să “contracareze tehnologiile militare americane” prin utilizarea puterii unui “laser spaţial” sofisticat capabil să lovească sateliţi care orbitează în jurul Pământului, a dezvăluit o sursă apropiată de această problemă.

Sursa, care ar fi discutat cu agenţia rusă de ştiri Interfax, a precizat că Almaz-Antey, producătorul controversatei arme, a finalizat “lucrările la complexul anti-satelit”.

Ca răspuns la aceste afirmaţii, un analist de la Centrul american pentru Analize Maritime, Samuel Bendett, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin consideră că sateliţii SUA sunt o “ameninţare semnificativă” şi depune eforturi pentru a contracara tehnologia spaţială a omologului său american Donald Trump.

Bendett a explicat: “Rusia consideră sateliţii americani o ameninţare semnificativă când vine vorba de o potenţială confruntare şi lucrează în mod activ pentru a contracara tehnologiile americane în spaţiu, precum posibile tehnologii pentru războaie electronice care pot ataca ţinte la sute de km înălţime”.

“Evoluţia tehnologiilor laser este în pas cu progresele americanilor şi chinezilor în acest domeniu”, a adăugat el.

Nu a fost confirmat încă în mod oficial dacă ruşii au finalizat dezvoltarea unei astfel de arme.

Totuşi, anul trecut, Pavel Sozinov, un designer la compania de arme Almaz-Antey ce este deţinută de statul rus, a declarat agenţiei de ştiri Ria Novosti că guvernul a cerut companiei să lucreze la arme care ar putea “distruge în mod direct funcţionarea acelor elemente desfăşurate pe orbită”.

Se crede că, în prezent, sunt concepute planuri privind ataşarea unui laser la un tip de avion nedezvăluit ca parte a “complexului” anti-satelit al Rusiei.

Anul trecut, Dan Coats, directorul serviciului naţional de informaţii al SUA, a susţinut că Washingtonul a evaluat că atât Rusia cât şi China vor “căuta să contrabalanseze orice avantaj militar american provenit din sistemele militare, civile sau comerciale”. El a adăugat că cele două ţări “iau tot mai mult în considerare atacurile împotriva sistemelor de satelit ca parte a strategiilor lor viitoare privind războiul”.

Un raport publicat de Pentagon a emis un avertisment şocant că atât China, cât şi Rusia, ar putea avea până în 2020 capabilităţi pentru a afecta sever sau pentru a distruge sateliţi americani aflaţi pe orbita joasă a Pământului.

Sateliţii aflaţi pe orbita joasă a Pământului zboară la 150 până la 1.700 km deasupra planetei.

Aceşti sateliţi sunt folosiţi pentru obţinerea de informaţii militare care sunt necesare pentru pregătirea forţelor din întreaga lume în cazul unei crize sau a unui conflict.

În acelaşi timp, sateliţii care zboară mai aprope de Pământ pot fi folosiţi pentru monitorizarea vremii şi pentru comunicaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor