Mass-media chineză ameninţă cu „iadul“ dacă Trump semnează proiectul de lege pentru cooperarea cu Taiwan

Gina Zaragiu
02.03.2018

alte articole

(TED ALJIBE / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
02.03.2018

Mass-media de stat chineză a ameninţat că ţara asiatică poate declanşa un război dacă preşedintele american Donald Trump semnează un proiect de lege care va îmbunătăţi cooperarea Statelor Unite cu Taiwanul, o insulă pe care Beijingul o consideră parte din teritoriul ei.

Senatul american a adoptat miercuri, în unanimitate, proiectul de lege Taiwan Travel Act. Legislaţia propusă, care are nevoie doar de semnătura lui Trump pentru a deveni lege, ar permite oficialilor taiwanezi la nivel înalt să intre în America "în condiţii de respect" pentru a se întâlni cu oficialii americani, iar oficialilor americani de la toate nivelele li se permite să călătorească pe insulă pentru a se întâlni cu omologii din Taiwan.

Beijingul, care aşteaptă ca ţările să adere la politica "Doar o China", ce recunoaşte suveranitatea chineză asupra Taiwanului, şi-a exprimat deja nemulţumirea faţă de proiectul de lege.

Vineri, publicaţia oficială chineză China Daily a scris într-un editorial că proiectul de lege o va încuraja pe preşedinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, să susţină în continuare suveranitatea insulei.

"Dacă Tsai Ing-wen va mai insista (cu suveranitatea), va conduce la consecinţa inevitabilă a declanşării Legii Împotriva Secesiunii care permite Beijingului să folosească forţa pentru a împiedica secesiunea insulei", a notat publicaţia, referindu-se la o lege chineză adoptată în 2005. "Întrucât SUA este legată de dreptul intern de a acţiona în numele insulei, în acest caz, doar va putea da substanţă observaţiei că coborârea în iad este uşoară".

China a suspectat de mult timp că Tsai doreşte să impună independenţa oficială. Aceasta avertizează periodic că Taiwanul este cea mai sensibilă problemă în relaţiile cu Washingtonul, care nu are legături oficiale cu Taipeiul.

Taipei a salutat însă legislaţia propusă în SUA, iar premierul William Lai a afirmat, vineri, că Washingtonul este un "aliat puternic".

"Nu ne provocaţi!"

Între timp, biroul China Affairs Office din Taiwan a declarat că proiectul legislativ al SUA a fost o încălcare gravă a principiului "Doar o China".

"Noi, de asemenea, avertizăm cu stricteţe Taiwanul: nu vă bazaţi pe străini pentru a vă ridica deoarece nu veţi face decât să ne provocaţi", a notat Biroul într-o declaraţie.

China şi Taiwan s-au separt în timpul unui război civil în 1949; totuşi, conducerea Beijingului urmăreşte reunificarea teritoriilor. În 1979, SUA a adoptat politica "Doar o China", dar, sub conducerea lui Trump, a înclinat spre perspectiva relaţiilor directe cu Taiwanul - o înţelegere evidentă împotriva Chinei.

La preluarea mandatului său, Trump a început să pună sub semnul întrebării angajamentul Americii faţă de politica "Doar o China" şi a înfuriat Beijingul, răspunzând unui telefon de felicitare al preşedintelui taiwanez după ce a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016.

Actualul preşedinte american a menţionat ulterior aderarea Statelor Unite la politica "Doar o China", însă noul proiect de lege al SUA ameninţă să provoace încă o dată tensiuni politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor