UE, plan de compromis privind reducerea consumului de gaze. Ungaria s-a opus
alte articole
Ţările Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de urgenţă diluat pentru a-şi reduce cererea de gaze, după ce au ajuns la un acord de compromis vizând reducerile pentru unele ţări.
Acordul a fost atins în timp ce Europa se confruntă cu o presiune sporită a gazelor începând de miercuri, când compania rusă Gazprom a declarat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate, scrie Reuters.
În condiţiile în care circa 20 ţări din UE se confruntă deja cu reducerea livrărilor ruseşti, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să se pregătească economisind gazul şi stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile ca represalii la sancţiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.
Miniştrii energiei au aprobat o propunere ca toate ţările UE să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie. Reducerile ar putea deveni obligatorii în caz de urgenţă în ceea ce priveşte aprovizionarea, dar ţările au convenit să scutească numeroase ţări şi industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii iniţiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare ţară.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acest acord îi va arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în faţa ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.
"Nu ne veţi diviza", a declarat Habeck.
Ungaria a fost singura ţară care s-a opus acordului, au declarat doi oficiali UE.
Gazprom a pus ultima reducere pe seama necesităţii de a opri funcţionarea unei turbine - un motiv respins de şeful UE pentru energie, Kadri Simson, care a calificat mişcarea drept "motivată politic".