UE întăreşte agenţia de protejare a frontierei pentru a reduce fluxul de imigranţi

Agenţia Europeană restructurată pentru Protejarea Graniţelor şi Coastei şi-a început activitatea de-a lungul graniţei turco-bulgare. Bruxelles-ul speră că noua agenţie va reduce tensiunile dintre membrii UE cu privire la politicile legate de imigraţie.
Un gard de sârmă ghimpată este văzut în apropiere de oraşul bulgar Tarnovo la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.10.2016

Noua agenţie pentru protejarea graniţelor şi coastei a UE şi-a început operaţiunile inaugurale de-a lungul graniţei turco-bulgare în cursul zilei de joi, în condiţiile în care Uniunea Europeană urmăreşte cu disperare să creeze o strategie unificată pentru gestionarea crizei europene a imigraţiei.

Oficialii UE au inaugurat noua forţă la punctul de frontieră Kapitan-Andreevo între Bulgaria şi Turcia, principala frontieră terestră pentru imigranţii care pătrund în Europa.

În timpul unei conferinţe de presă desfăşurate joi, comisarul UE pentru imigraţie, Dimitris Avramopoulos, a salutat inaugurarea forţei susţinând că este un punct de cotitură în administrarea graniţei europene.

Avramopoulos a subliniat că agenţia “nu există separat de statele membre, şi nici nu înlocuieşte responsabilităţile acestora”.

“Agenţia există pentru statele membre şi prin intermediul lor. Din acest motiv toată lumea trebuie să participe pentru a operaţionaliza şi implementa [noua forţă] cât mai curând posibil”.

Agenţia Europeană pentru protecţia Graniţelor şi Coastei (EBCG) este o extensie a Frontex, agenţia înfiinţată pentru coordonarea eforturilor la nivel de UE pentru combaterea traficului de persoane şi a imigraţiei ilegale. Frontex s-a confruntat cu multe probleme de când a fost prinsă cu garda jos de către sutele de mii de imigranţi care au pătruns pe continent prin Grecia şi care au folosit ruta balcanică pentru a ajunge în nordul Europei. EBCG va adăuga la vechea forţă 1.500 de ofiţeri, care pot fi mobilizaţi rapid în cazuri de urgenţe, precum creşterea neaşteptată a numărului de imigranţi ce trec ilegal graniţa UE.

Directorul german al Frontex, Klaus Rösler, a reiterat joi că EBCG nu va înlocui şi nu va încălca obiectivele elementare ale agenţiei sale. Discutând la RBB-Inforadio, Rösler a precizat că misiunea agenţiei restructurate este aceea de a integra controalele de frontieră şi protejarea graniţei pentru a întări securitatea internă a Europei”.

EBCG va fi de asemenea implicată în eforturile de repatriere a imigranţilor ale căror cereri pentru azil au fost respinse sau care sunt consideraţi a fi o ameninţare pentru securitatea blocului.

Conform UE, obiectivul pe termen lung este acela de a repune în funcţie zona Schengen pe întregul continent.

Vindecarea rănilor membrilor UE

Pe lângă întărirea securităţii, Bruxelles-ul speră, de asemenea, că noua agenţie va reduce tensiunile şi neînţelegerile dintre membrii estici şi vestici ai blocului cu privire la politica UE pentru refugiaţi. Germania, în special, a fost criticată de statele din centrul şi estul UE din cauza politicii sale de tipul uşii deschise pentru imigranţi. Aceste state susţin că politica Angelei Merkel a permis militanţilor islamişti să se prezinte ca refugiaţi, să pătrundă în Europa şi să desfăşoare atacuri teroriste.

Totuşi, înfiinţarea agenţiei EBCG la începutul acestui an a fost apreciată ca o demonstraţie rară de unitate a tuturor celor 28 de membri UE.

Comisia Europeană a lăudat înfiinţarea agenţiei, susţinând în luna iunie că aceasta “va oferi sprijin tuturor statelor membre UE şi va fi capabilă să identifice şi să intervină pentru a aborda punctele slabe în avans şi nu atunci când este prea târziu”.

Totuşi, Bulgaria încă manifestă temeri că va deveni un “stat tampon” dacă acordul încheiat între UE şi Turcia privind refugiaţii se va prăbuşi. Statul bulgar a început deja să construiască un gard de sârmă ghimpată la graniţa cu Turcia.

Următorii paşi pentru noua agenţie va fi gestionarea fluxului de refugiaţi care pătrund în Europa prin Grecia şi Italia. Aproximativ 60.000 de imigranţi sunt blocaţi în prezent în Grecia. Peste 140.000 au traversat Mediterana în Italia până acum în acest an, în timp ce 3.500 s-au înecat în călătoriile lor periculoase spre Europa.

Cei 13.000 de imigranţi blocaţi în Bulgaria reprezintă o cifră modestă, prin comparaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor