UE va redistribui 30.000 de refugiaţi până în 2017

Comisarul UE pentru imigraţie a cerut statelor membre să îşi respecte responsabilităţile în ceea ce priveşte refugiaţii. Dar opoziţia dură din partea grupului de la Visegrad ar putea bloca progresul legat de redistribuirea refugiaţilor pe cuprinsul blocului european.
Dimitris Avramopoulos, fost comisar UE pentru probleme legate de migraţie. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.09.2016

Comisarul UE pentru Imigraţie, Dimitris Avramopoulos, a declarat miercuri că aproximativ 30.000 de refugiaţi din Grecia vor fi redistribuiţi pe cuprinsul UE până anul următor, susţinând că blocul european a făcut un progres “semnificativ” în soluţionarea crizei refugiaţilor, în ciuda neînţelegerilor interne.

“Criza refugiaţilor nu s-a terminat şi din acest motiv progresul de astăzi trebuie susţinut”, a declarat Avramopoulos în timpul unei conferinţe de presă în Bruxelles, dezvăluind o evaluare a Comisiei Europene asupra crizei imigraţiei din Europa.

“Succesul abordării noastre comune din ultimele luni este esenţial pentru succesul tuturor celorlalte acţiuni: de la redistribuire şi acordul dintre UE şi Turcia până la întoarcerea treptată la Sistemul Dublin şi o funcţionare normală a spaţiului Schengen”.

Anul trecut, Uniunea Europeană a adoptat în mod forţat un plan pentru redistribuirea refugiaţilor din ţările aflate în linia întâi a acestei crize – acele ţări, precum Italia şi Grecia, unde imigranţii ajung pentru prima dată când păşesc pe teritoriul european – în ciuda criticilor puternice venite din partea fostelor naţiuni comuniste, inclusiv Polonia şi Ungaria.

Grupul de la Visegrad – alcătuit din Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia – a refuzat să primească refugiaţi după adoptarea cotei obligatorii privind redistribuirea acestora declanşând o criză politică în bloc. Dar Budapesta a făcut un pas în plus prin organizarea unui referendum în luna octombrie privind acceptarea sau respingerea cotelor obligatorii.

“Am făcut un progres semnificativ ca Uniune, dar avem multe de făcut – şi de făcut urgent: toate statele membre trebuie să îşi asume responsabilităţile şi vom continua să le susţinem”, a afirmat Avramopoulos.

Totuşi, numărul de 30.000 de refugiaţi se află cu mult sub numărul de imigranţi primiţi în 2015 de către Germania şi Suedia. Germania este aşteptată să proceseze peste un milion de cereri pentru azil în acest an, conform autorităţii federale germane privind imigraţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor