Tusk cere închiderea definitivă a rutei balcanice folosite de refugiaţi
alte articole
Într-o declaraţie susţinută înaintea unui summit privind chestiunea imigraţiei în Viena, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a cerut sâmbătă reasigurări ca ruta balcanică folosită de aproximativ un milion de imigranţi în 2015 pentru a ajunge în ţările UE mai bogate să fie închisă definitiv.
“Din primele zile ale izbucnirii crizei imigraţiei nu am avut niciun dubiu că principala cheie la soluţionarea ei este reinstaurarea controlului efectiv asupra graniţelor externe ale UE”, a precizat Tusk.
“În mod evident, o precondiţie esenţială pentru atingerea acestui obiectiv este cooperarea strânsă cu partenerii noştri din Balcani şi cu Turcia. (Dar) trebuie să confirmăm – politic şi în practică – faptul că ruta din vestul Balcanilor folosită de imigranţii ilegali va fi închisă pentru totdeauna”.
Cancelarul austriac Christian Kern, care găzduieşte discuţiile, a susţinut că UE trebuie să “accelereze” procesul de soluţionare a celei mai grave crize a imigraţiei din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
Kern a făcut apel la o îmbunătăţire semnificativă a securităţii graniţelor externe ale blocului, precum şi la implementarea unui aşa numit “Plan Marshall” pentru Africa, care va include furnizarea de resurse suplimentare refugiaţilor localizaţi la sud de Mediterană.
“În acest moment există o gamă de măsuri individuale, dar nicioo linie europeană comună”, a adăugat Kern pentru ziarul austriac Kleine Zeitung.
Schimbarea rutei
Cancelarul german Angela Merkel, cunoscută pentru politica “uşilor deschise” pentru imigranţii care fug din zonele de conflict, a participat la discuţiile din Viena, împreună cu premierul ungar Viktor Orban, care a fost un critic vocal al politicii lui Merkel privind imigraţia.
În timp ce Germania încă trebuie să proceseze un milion de solicitări pentru azil în 2016, numărul imigranţilor care au trecut prin ruta balcanică s-a redus semnificativ după ce Austria a făcut presiuni asupra ţărilor din zonă ca să îşi închidă frontierele în faţa refugiaţilor.
Dar închiderea rutei a dus la schimbarea acesteia din Marea Egee către centrul Mediteranei, Italia primind peste 110.000 de imigranţi în 2016, mulţi sosind prin Libia. Aproximativ 3.000 de persoane au murit încercând să ajungă în Europa.
În Viena, comisarul european pentru imigraţie Dimitris Avramopoulos a cerut ca orice soluţie la valul imigraţiei din UE să aibă la bază “umanitate şi demnitate”.
“Solidaritatea nu este à la carte”, a declarat el, criticând statele UE pentru că nu au implementat o politică comună privind imigraţia.
La întâlnirea din Viena participă lideri din Romnia, Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia şi Slovenia.