Ministrul austriac de Externe: ”Cotele pentru refugiaţi sunt o greşeală. Mulţi refuză să meargă în România”

Ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a afirmat într-un interviu că planul UE privind cotele de refugiaţi nu va fi realizat pentru că aceştia nu doresc să ajungă în ţări ca Polonia, Ungaria sau România, ci în altele mai puternice şi dezvoltate.
Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz (ELVIS BARUKCIC/AFP/Getty Images)
Matei Dobrovie
04.10.2016

”Consider eronată măsura de a distribui 160.000 de refugiaţi în statele membre în curs de doi ani. Uniunea Europeană nu ar trebui să se mai agaţe de asta (de planul cotelor de refugiaţi), ar trebui să renunţe la el”, a spus ministrul austriac într-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag. El a adăugat că refugiaţii nu vor să ajungă în ţări slab dezvoltate, ci în cele care pot să le ofere un trai mai bun.

”O altă problemă este reprezentată de faptul că refugiaţii refuză să meargă în anumite ţări UE. De exemplu, România, ca şi alte state, a fost forţată să accepte mii de refugiaţi, dar doar câteva sute de persoane sunt dispuse să meargă în România”, a mai spus ministrul austriac.

Reamintim că Sebastian Kurz a criticat în acelaşi interviu decizia guvernului german de a prelua lunar sute de refugiaţi din Grecia şi Italia în următoarea perioadă. ”În loc să scadă numărul de refugiaţi, probabil vor fi încurajaţi şi mai mulţi refugiaţi să vină în Grecia şi Italia, iar aceste ţări vor fi şi mai puternic împovărate. Atâta vreme cât migranţilor li se dă senzaţia că merită să vină în aceste ţări pentru ca la sfârşit o să fie relocaţi în Germania, afacerile bandelor care le asigură transportul sunt alimentate, iar mai multe fluxuri de refugiaţi sunt declanşate”, susţine şeful diplomaţiei austriece.

În opinia sa, o variantă mai bună decât relocarea de refugiaţi din Italia sau Grecia, ar fi preluarea directă a acestora în Siria în baza schemei de resettlement a UNHCR.

Reamintim însă că Austria nu a preluat până acum niciun refugiat sirian direct din Turcia, în baza acordului UE-Turcia şi nici n-a relocat niciun refugiat din Italia sau Grecia. România în schimb a preluat deja 12 migranţi din Italia şi 147 din Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor