Orban: Ungaria va respinge cotele UE privind imigranţii în ciuda referendumului nevalidat

Ungaria va respinge cotele obligatorii ale UE privind redistribuirea imigranţilor în ciuda prezenţei reduse la referendumul de duminică, a declarat premierul ungar Viktor Orban.
Viktor Orban
Viktor Orban (THIERRY CHARLIER/AFP/Getty Images)

Votul la referendumul din Ungaria a fost declarat nevalid din cauza prezenţei de doar 40,1% la urne, cu mult sub pragul necesar de 50% pentru ca referendumul să fie validat. Totuşi, dintre cei prezenţi, aproximativ 98,3% au votat pentru susţinerea poziţiei premierului Viktor Orban privind imigraţia.

Propunerea UE privind cotele pentru redistribuirea imigranţilor, promovată intens de cancelarul german Angela Merkel şi aprobată de majoritatea statelor UE în 2015, urmăreşte să reducă presiunea de pe umerii Italiei şi Greciei, principalele puncte de intrare în Europa folosite de imigranţi. Implementarea a fost lentă, doar 5.651 dintr-un total de 160.000 de refugiaţi fiind relocalizaţi până acum. Ţările din estul şi centrul Europei s-au opus în principal cotelor.

Peste 400.000 de refugiaţi au traversat Ungaria în 2015 în drumul lor spre nordul Europei, înainte ca Budapesta să îşi închidă graniţele sudice cu garduri de sârmă ghimpată în septembrie 2015.

UE a declarat săptămâna trecută că speră să redistribuie jumătate dintre acei imigranţi până la sfârşitul anului următor.

În acelaşi timp, un acord încheiat în luna martie cu Ankara pentru a reduce numărul de refugiaţi care se îndreaptă spre Europa pare să fie tot mai şubred după o lovitură de stat eşuată ce a avut loc în Turcia în luna iulie.

Premierul ungar a declarat că rezultatul de la referendum reprezintă un “mandat fără precedent pentru a opri Bruxelles-ul să încalce suveranitatea naţională [a Ungariei]”, adăugând că va introduce un proiect de lege în zilele următoare pentru a modifica Constituţia şi care să reflecte “voinţa poporului în spiritul referendumului”.

“În istoria democraţiei ungare, niciun partid sau alianţă de partide nu a primit niciodată un mandat la o asemenea scară. Nu vom lăsa ca aceşti 3,3 milioane de cetăţeni să fie păcăliţi, sau să le fie minimalizate opiniile”, a declarat premierul ungar în Parlamentul din Budapesta.

Panourile de publicitate guvernamentale şi reclamele televizate din timpul campaniei pentru referendum au trasat o linie între imigranţi, “terorism” şi infracţiuni. Comparând imigraţia cu “otrava”, Obama a devenit un element principal al opoziţiei din sânul UE faţă de acceptarea refugiaţilor, în condiţiile în care blocul înfruntă cea mai gravă criză a imigraţiei de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Partidele din opoziţia ungară, organizaţiile non-guvernamentale şi activiştii ungari au cerut ca alegătorii să boicoteze referendumul sau să îşi deterioreze buletinele de vot. Peste 230.000 de buletine de vot invalide au fost înregistrate, un record pentru un referendum în Ungaria.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a avertizat duminică faptul că Orban se implică într-un joc foarte periculos atunci când atacă tratatele UE pentru a-şi cimenta puterea în ţară. Cetăţenii ungari “nu au răspuns apelului lui Orban. UE are nevoie acum de dialog pentru a găsi soluţii, şi nu de tensiuni artificiale”, a scris Schulz luni pe Twitter.