Ministrul de Externe austriac o critică pe Merkel: ”Nu ne putem permite aşa ceva”

Ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz, a criticat decizia guvernului german de a prelua lunar sute de refugiaţi din Grecia şi Italia în următoarea perioadă. În opinia sa, aceasta este o greşeală şi trebuie căutate alte căi de soluţionare a problemei.
Ministrul austriac de externe Sebastian Kurz.
Ministrul austriac de externe Sebastian Kurz. (Captură Foto)
Matei Dobrovie
03.10.2016

”Această politică este greşită”, a apreciat politicianul ÖVP într-un interviu acordat ziarului german "Welt am Sonntag". Kurz consideră că deşi scopul lui Merkel este să degreveze cele două ţări de povară, rezultatul va fi exact contrar. ”În loc să scadă numărul de refugiaţi, probabil vor fi încurajaţi şi mai mulţi refugiaţi să vină în Grecia şi Italia, iar aceste ţări vor fi şi mai puternic împovărate. Atâta vreme cât migranţilor li se dă sezaţia că merită să vină în aceste ţări pentru că la sfârşit o să fie relocaţi în Germania, afacerile bandelor care le asigură transportul sunt alimentate, iar mai multe fluxuri de refugiaţi sunt declanşate”, susţine şeful diplomaţiei austriece.

În opinia sa, o variantă mai bună decât relocarea de refugiaţi din Italia sau Grecia, ar fi preluarea directă a acestora în Siria în baza schemei de resettlement a UNHCR. Reamintim însă că Austria nu a preluat până acum niciun refugiat sirian direct din Turcia, în baza acordului UE-Turcia şi nici n-a relocat niciun refugiat din Italia sau Grecia.

Ministrul austriac de Externe a mai cerut UE ca în ciuda deciziilor luate deja să nu mai continue procesul de redistribuire a refugiaţilor între statele membre, motivând că dacă cei 160.000 de refugiaţi sunt împărţiţi în acelaşi ritm ca până acum între statele membre UE, procesul va dura 30 de ani.

Aceste declaraţii au fost făcute înaintea referendumului din Ungaria, în care 98% dintre cei prezenţi au votat împotriva cotelor obligatorii, dar rata de participare a fost de doar 39%, mult sub limita de 50% necesar pentru validarea acestuia.

Sebastian Kurz avertiza că dezbaterea legată de cotele obligatorii poate ameninţa unitatea UE. În opinia sa, redistribuirea în baza cotelor nu funcţionează pentru că multe ţări nu sunt pregătite să preia un număr mare de refugiaţi, dar şi pentru că mulţi refugiaţi se opun să meargă în anumite state.

Potrivit ministrului austriac de Externe, refugiaţii nu vor să-şi petreacă restul vieţii pe insulele Lesbos sau Lampedusa, ci ”vor căuta o viaţă mai bună în Austria, Germania sau Suedia, ceea ce noi nu ne putem permite. Atâta vreme cât vom oferi perspective pentru o viaţă în aceste ţări, oamenii vor porni la drum”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor