UE face un pas „istoric” spre o mai mare integrare economică
alte articole
Uniunea Europeană a făcut joi un pas istoric spre o mai mare integrare economică, ajungând la un acord privind o nouă uniune bancară care vizează prevenirea unei repetări a crizei economice care a lovit zona euro în ultimii ani, scrie France24.
Cu doar câteva ore înaintea unui summit al celor 28 de şefi de state la Bruxelles, UE a anunţat înfiinţarea unui singur organism de reglementare şi susţinere a băncilor aflate în dificultate, considerat drept cel mai ambiţios proiect de integrare a economiei europene de la adoptarea monedei comune euro.
Statele membre din zona euro au pus la cale planul după ce prăbuşirea unor bănci europene a provocat pagube serioase. Ţări precum Irlanda au necesitat planuri de salvare internaţionale costisitoare, iar economia a ajuns într-un impas.
Toate cele 17 ţări - în curând urmând să fie 18 - care împart moneda unică vor fi legate la sistem, în timp ce membrii non-euro au opţiunea de a se alătura.
"Cred că acest acord este istoric", a declarat ministrul de Finanţe francez Pierre Moscovici, după ce acordul a fost anunţat. "Prin urmare, este cu siguranţă o zi importantă pentru Uniunea Europeană".
Liderii au subliniat că finanţarea noii agenţii de salvare bancară va veni de la bănci şi de la creditorii lor – nu de la guvern şi contribuabili.
La o întâlnire care a avut loc marţi, miniştrii din zona euro au ajuns la un acord iniţial care prevede că băncile vor trebui să furnizeze 55 de miliarde de euro, într-o perioadă de 10 ani, pentru a plăti pentru o eventuală închidere sau desprindere a unor instituţii financiare aflate în dificultate.
Acordul prevede alte măsuri de salvare în cazul în care fondul de 55 de miliarde de euro nu este gata, înainte să fie nevoie de un plan de salvare.
Mai sunt însă multe puncte care trebuie încă puse la punct de ministere şi guverne, urmând ca lista lungă de propuneri să fie adoptată de către Parlamentul European pentru a deveni lege.
Comisarul bancar din UE, Michel Barnier, le-a declarat jurnaliştilor că este convins că noul organism de reglementare "va fi operaţional în 2015".
Cu toate acestea, unii observatori au avertizat că, indiferent dacă cele 55 de miliarde de euro vor fi strânse, nu este o sumă suficientă pentru a face faţă unei crize bancare severe, cum a fost cea 2007-2008, care a dus la planuri de salvare de sute de miliarde de euro.
Acordul, care marchează una dintre cele mai mari transferuri de suveranitate naţională către Uniune de la crearea monedei unice, va trebui adoptat de liderii europeni, inclusiv de cancelarul german Angela Merkel, care a fost recent realeasă pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei.
Acordul este privit ca o dovadă a dorinţei lui Merkel de a construi o Europă mai puternică, alături de partenerul său cheie Franţa. Ea şi-a exprimat, de asemenea, hotărârea de a desfăşura o serie de reforme pentru a asigura stabilitatea financiară a Uniunii.
Comisarul UE pentru Pieţe Financiare, Michel Barnier, a declarat: "Producem schimbări revoluţionare în sistemul bancar european, astfel încât contribuabilii nu vor plăti factura în cazul crizelor bancare".
Cu o creştere fragilă de doar 1,1% şi o rată ridicată a şomajului de 12,2%, zona euro este în căutarea unui impuls de încredere.
"Împreună, vrem să împingem Europa mai departe şi să o facem un continent puternic în lume", a declarat miercuri seara Merkel, după o întâlnire cu preşedintele francez Francois Hollande în Paris.
Pentru a face acest lucru, ea a semnalat că va face schimbări după cum este necesar.
"Suntem printre cei care spun că trebuie, în cazul în care tratatele nu mai sunt suficiente, să dezvolte aceste tratate... Cei care doresc mai mult ca Europa să fie pregătită pentru noile norme privind unele competenţe" a declarat miercuri Merkel.