Ucraina va primi o reducere de 30% la gaze din partea Rusiei

Întrunirea de la Moscova dintre preşedintele Ucrainiei, Viktor Ianukovici şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. 17 decembrie 2013.
Întrunirea de la Moscova dintre preşedintele Ucrainiei, Viktor Ianukovici şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. 17 decembrie 2013. (ALEXANDER NEMENOV / AFP / Getty Images)

În timpul vizitelor preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici la Moscova, Rusia şi Ucraina au încheiat, marţi, un acord menit să faciliteze relaţiile comerciale dintre cele două ţări, una din cele mai importante decizii fiind reducerea cu 30% a preţului la gaze naturale pentru Ucraina, a anunţat, marţi, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Înţelegerea dintre Kiev şi Moscova a fost semnată concomitent cu alte documente, cei doi şefi de staţi comportându-se ca doi prieteni ”îmbrâncindu-se”, în timp ce opozanţii puterii şi societatea civilă din Ucraina manifestează împotriva deciziei de a renunţa la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, notează BBC.

La scurt timp după întrunire, Vladimir Putin a făcut publică reducerea cu o treime a preţurilor la gazele exportate în Ucraina. Rusia va mai împrumuta Ucrainei 15 miliarde de dolari prin achiziţii de obligaţiuni emise de Ministerul Finanţelor de la Kiev.

Importurile anuale de gaze ale Ucrainei se ridicau la aproximativ 26 de miliarde de metri cubi de gaze iar economiile de anul viitor se vor apropia de 3,5 miliarde euro. Costul a 1.000 de metri cubi se va reduce la 268,5 dolari de la 400 de dolari cât este în prezent

Vladimir Putin a mai menţionat că ajutorul oferit de Rusia nu a fost condiţionat în nici un fel de Ucraina, asta incluzând şi aderarea la Uniunea Vamală a fostelor republici Sovietice.

”Ucraina este aliatul şi partenerul nostru strategic în toate sensurile cuvântului”, a spus Putin.

Luni, cu numai o zi în urmă de acordul cu Rusia, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit la Bruxelles, pentru discuţii privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii ruşi şi politica energetică, domeniu în care strategia de descentralizare a UE intră în coliziune cu firma monopolistă rusă Gazprom. Europa este dependentă de importurile de gaze ruseşti în proporţie de peste 30% din consumul total, (supra) preţul impus de Gazprom fiind suportat de către ţările din estul continentului printre care şi România.

Decizia Ucrainei este cu atât mai dureroasă în contextul în care Comisia Europeană hotărâse că toate acordurile bilaterale ale Rusiei pentru construcţia gazoductului South Stream încalcă legislaţia Uniunii Europene, ceea ce înseamnă Rusia va trebui să-i renegocieze acordurile cu toate ţările ce vor fi traversate de gazoduct, lucru extrem de neplăcut pentru Kremlin. Pentru Gazprom, proiectul South Stream este vital pentru diversificarea rutele de export a gazelor către Europa. În prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vândut de ruşi Europei, trece prin Ucraina, iar în contextul acutizării disputelor dintre cele două ţări în privinţa preţului gazelor şi tarifele de transport, Moscova ar fi avut nevoie de un traseu alternativ al gazelor înspre Vest.

Miercuri, manifestanţii din Kiev cer în continuare demisia preşedintelui Ianukovici, furioşi din cauza noilor acorduri. Opoziţia din Ucraina este îngrijorată că acesta este primul mare pas spre aderarea la Uniunea Vamală din Eurasia,

Strigătul de ajutor al manifestanţilor pro-UE este susţinut atât Statele Unite cât şi de cancelarul german, Angela Merkel, care a anunţat că legăturile cu Russia nu ar trebui să oprească Kiev-ul să privească către vest.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe