UE ar putea suspenda acordul comercial cu SUA dacă NSA îşi continuă activitatea
alte articole
Uniunea Europeană ar putea suspenda acordul cu SUA privind datele bancare cât şi ”acordul zonei de siguranţă” privind informaţiile private.
Anunţul a survenit în urma unei rezoluţii adoptată miercuri de Parlamentul European, pe fondul scandalului iscat de programele de supraveghere ale Agenţiei americane Naţională de Securitate (NSA) asupra liderilor europeni, notează Mediafax.
Rezoluţia prevede şi posibilitatea anulării Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) dacă NSA îşi va continua programul de supraveghere, se precizează în actul aprobat la Strasbourg.
Textul mai precizează şi faptul că Europa ar trebui să-şi asigure propriile sisteme şi soluţii IT de agregrare a datelor, inclusiv securitate cibernetică şi tehnologii de criptare, măsură necesară în urma programului de supraveghere implementat de serviciile secrete ale Statelor Unite în mai multe state europene.
”Dezvăluirile lui Snowden ne-au dat o şansă să reacţionăm. Sper că vom transforma aceste reacţii în ceva pozitiv şi de durată în mandatul viitor al acestui Parlament, o propunere legislativă de protecţie a datelor de care să putem fi toţi mândri" a declarat europarlamentarul, Claude Moraes.
Acest acord ”ar putea fi pus în pericol câtă vreme activităţile de supraveghere şi interceptarea comunicaţiilor în instituţiile UE şi în reprezentanţele diplomatice nu vor fi pe deplin stopate”, se arată în cadrul comunicatului.
Eforturile făcute de Statele Unite împotriva terorismului nu vor justifica niciodată supravegherea secretă şi ilegală, se notează într-un comunicat al Parlamentului European.
Rezoluţia, propusă în urma dezvăluirilor făcute de Snowden, a fost aprobată cu 544 de voturi pentru, 78 împotriva şi 60 de abţineri. Ancheta UE, începută în septembrie 2013, a inclus 16 audieri pe tema programelor de supraveghere operate de NSA pe teritoriul Uniunii Europene.
"Este singura anchetă internaţională în supravegherea de masă (...) Nici Congresul Statelor Unite nu a avut o astfel de anchetă", a adăugat Moraes.
Luna trecută, cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat că Uniunea Europeană îşi va dezvolta propria reţea de internet, prin care se va evita trimiterea pachetelor de date peste Atlantic.